Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Experti EMA v apríli navštívia Rusko: Budú posudzovať vakcínu Sputnik

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

MOSKVA - Experti Európskej agentúry pre lieky (EMA) navštívia v apríli Rusko, kde budú posudzovať klinické testy tamojšej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Oznámil to v pondelok ruský minister zdravotníctva Michail Muraško, informovala agentúra AFP.

KORONAVÍRUS Je to tu! Putin vo VIDEU prezradil, kedy sa dá zaočkovať ruskou vakcínou

"Skupina odborníkov EMA príde 10. apríla, aby sa oboznámila a zhodnotila klinické testy, ktoré prebiehajú v našej krajine," povedal Muraško na stretnutí odvysielanom v televízii, ktorému predsedal ruský prezident Vladimir Putin.

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala tento mesiac proces predbežného posudzovania očkovacej látky Sputnik V. Ide o kľúčový krok predtým, než by mohlo dôjsť k schváleniu tejto vakcíny na použitie v členských krajinách EÚ. Ak by sa tak stalo, išlo by o prvú očkovaciu látku vyvinutú mimo západných krajín, ktorá prešla prísnym posudzovacím procesom EMA. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v nedeľu povedal, že EÚ nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V a postačia jej očkovacie látky vyvinuté západnými krajinami.

Rusko registrovalo vakcínu Sputnik V už vlani v auguste, a to ešte pred spustením rozsiahlych klinických štúdií. Tento zrýchlený proces vyvolal obavy zo strany odborníkov. Odborný medicínsky časopis The Lancet neskôr zverejnil štúdiu, podľa ktorej je táto očkovacia látka bezpečná a má viac než 90-percentnú účinnosť. Ruské úrady však zverejnili o vakcíne Sputnik V len veľmi málo informácií.

Viac o téme: RuskoEMAPosúdenieKoronavírusVakcína Sputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu