Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Kurz a Laschet apelovali na európske riešenia v boji proti pandémii

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

BERLÍN - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatok pred ukončením návštevy Nemecka znova vyzval nemecké úrady na čo najskoršie zrušenie kontrol na hraniciach s rakúskou spolkovou krajinou Tirolsko. Spolu so šéfom Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Arminom Laschetom tiež požadoval spoločné európske riešenia v boji proti pandémii. Informovali o tom agentúry APA a DPA.

"Vírus sa nezastaví na hraniciach," povedal Laschet, premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko pred začiatkom rozhovorov medzi štyrmi očami s kancelárom Kurzom v Berlíne. "Potrebujeme spoluprácu naprieč hranicami. Počas pandémie sa môžeme učiť len od seba navzájom," zdôraznil. Potrebné je podľa neho nájsť "európske riešenia" zvládania koronavírusovej krízy.

Laschet a Kurz apelovali aj na nevyhnutnosť posilnenia ekonomicko-spoločenskej obnovy hospodárstva po odznení pandémie COVID-19. Rakúsku i Severnému Porýniu-Vestfálsku sa podľa slov Lascheta darí "spájať ekológiu a ekonómiu" a napriek tomu "si zachovávajú status priemyselnej krajiny". Kurz dodal, že Rakúsko ako krajina, ktorá je cieľom mnohých cestovateľov, sa teší na okamih, keď sa tam vrátia i nemeckí turisti.

Nemecko v stredu oznámilo, že kontroly na hraniciach s Českom a Tirolskom sa predĺžia o ďalšie dva týždne. Pôvodne mali platiť do stredajšej polnoci. Kurz sa počas svojej dvojdňovej návštevy Nemecka vo štvrtok v Berlíne stretol s tamojším ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Venovali sa najmä stacionárnym kontrolám na hraniciach s Tirolskom, ktoré Nemecko zaviedlo z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Kurz v Berlíne vo štvrtok popoludní absolvoval i stretnutia s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, s ktorým hovorili o situácii v spojitosti s Ruskom a Izraelom. Rakúsky kancelár takisto vo štvrtok večer vystúpil s príhovorom na slávnostnom odovzdávaní cien vydavateľstva Axel Springer zakladateľom firmy BioNTech - manželom Ugurovi Sahinovi a Özlem Türeciovej. Ich firma vakcínu vyvinula spolu s americkým koncernom Pfizer.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusSebastian KurzArmin Laschet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu