Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stovky prehliadok v Belgicku a Holandsku: Polícia zadržala najmenej 80 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

HAAG - Polícia v Belgicku a Holandsku zadržala najmenej 80 ľudí a vykonala stovky prehliadok po odhalení šifrovanej telefónnej siete, ktorú využívali skupiny organizovaného zločinu.

Podľa agentúry AFP zástupcovia belgickej, holandskej a francúzskej polície v stredu večer informovali, že sa im po prelomení podarilo dostať dovnútra šifrovanej siete SKY ECC, vďaka čomu mohli nazerať "cez plecia" podozrivým osobám počas plánovania vrážd a dohadovania obchodov s drogami v reálnom čase.

V Belgicku polícia vykonala prehliadky v približne 200 domoch, zatkla najmenej 48 ľudí a zhabala 187 zariadení s nastaveným šifrovaním. V Holandsku polícia prehľadala 75 domov, zatkla 30 ľudí a zaistila 28 zbraní. "Podarilo sa nám prelomiť šifrovanú komunikáciu zločineckých skupín, ktoré pašovali veľké množstvá kokaínu," uviedla hlavná vyšetrovateľka v Amsterdame Jonne Janssenová a dodala, že ide o stovky miliónov správ.

Od polovice februára úrady zaznamenali komunikáciu približne 70.000 užívateľov siete. K akcii došlo po minuloročnom prelomení siete EncroChat, ktorá fungovala podobným spôsobom. "Mnoho obchodníkov s drogami sa potom rozhodlo prejsť na sieť SKY ECC," uviedol pre agentúru AFP hovorca európskeho policajného úradu Europol Jan Op Gen Oorth.

Viac o téme: ZadržaniePrehliadkyPolícia BelgickoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu