Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sporná prelomová štúdia: Dobrovoľníci sa nechajú nakaziť KORONAVÍRUSOM, lekári varujú!

Royal Free Hospital uskutočňuje prelomovú štúdiu. Zobraziť galériu (3)
Royal Free Hospital uskutočňuje prelomovú štúdiu. (Zdroj: wikipedia)

LONDÝN - V rámci štúdie vo Veľkej Británii boli prví dobrovoľníci infikovaní patogénom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje Covid-19. Podľa londýnskeho ministerstva zdravotníctva sa v sobotu začali v Royal Free Hospital takzvané analýzy Human-Challenge. Podľa predošlých informácií ide o vôbec prvý výskum na svete, v ktorom sú ľudia špecificky infikovaní koronavírusom.

„Program Human Challenge zlepší a urýchli vývoj vakcín a liečby proti Covidu-19,“ uviedla hovorkyňa ministerstva. „Prvá skupina dobrovoľníkov začala štúdiu charakterizácie vírusu v Royal Free Hospital v Londýne." Subjekty by boli „vystavené vírusu v bezpečnom a kontrolovanom prostredí, ktoré by nepretržite sledovali lekári a vedci,“ uviedla.

Na vývoj vakcín proti chrípke alebo malárii sa v minulosti takisto využívali takzvané Human Challenge Trials, pri ktorých sú zdraví ľudia vystavení patogénu. Avšak na rozdiel od britskej štúdie dostali testované subjekty najprv potenciálnu účinnú látku proti patogénu, uviedla nemecká tlačová agentúra dpa.

Sporná prelomová štúdia: Dobrovoľníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NIAID-RML)

Vybraní boli mladí zdraví ľudia s nízkym rizikom

Britský projekt vybral mladých, zdravých ľudí, ktorí majú porovnateľne nižšie riziko vzniku vážneho ochorenia Covid-19. Najprv by im mala byť podaná najnižšia možná dávka vírusu, ktorá je nevyhnutná pre infekciu. Cielene mohlo byť infikovaných až 90 dobrovoľníkov. Vďaka úvodnej charakterizačnej štúdie chcú vedci zistiť, ako imunitný systém reaguje na vírus a ako sa infikované vírusové častice uvoľňujú do životného prostredia.

Sporná prelomová štúdia: Dobrovoľníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kritika štúdie

Nemecká asociácia výrobcov liekov (vfa) odmieta „Human Challenge Trials“ ako neetické. Existujú aj lekárske výhrady: „Challenge štúdie môžu ukázať sfalšovaný obraz, pretože nálezy, ktoré sa získali iba u mladých a zdravých ľudí, nemusia byť prenosné na starších ľudí a chronicky chorých,“ zdôraznila asociácia. Umelo vyvolané infekcie navyše nezodpovedajú skutočným infekciám v každodennom živote.

Viac o téme: ŠtúdiaDobrovoľníciNákazaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu