Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Nová štúdia ukázala: Tieto dve vakcíny sú veľmi efektívne, a to už po prvej dávke!

Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Zobraziť galériu (2)
Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/Pool via AP, File)

LONDÝN - Nová štúdia vo Veľkej Británii ukazuje, že vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca (AZD1222) a Biontech/Pfizer (BNT 162b2) sa ukazujú ako veľmi účinné. Ako teraz uvádza zdravotnícky úrad Public Health England, obe vakcíny chránia najmenej na 60 percent už po jednej dávke.

Aj po jedinom očkovaní miera úmrtnosti pomerne významne poklesla - o 85 percent u ľudí starších ako 70 rokov. Spočiatku však boli k dispozícii iba údaje o vakcíne od spoločností Biontech/Pfizer. „Ak budeme trpezliví a dáme tomuto očkovaciemu programu čas na rozvinutie jeho plného účinku, dúfame, že nám to v nasledujúcich mesiacoch otvorí úplne iný svet," uviedol zástupca hlavného lekárskeho poradcu londýnskej vlády Jonathan Van-Tam.

V mnohých krajinách je však sérum AstraZeneca stáva neoprávnene produktom, ktorý sa pomaly míňa. Skutočnosť, že niektoré zdravotnícke orgány odporučili neočkovať starších ľudí touto vakcínou, určite nepomohla k vybudovaniu dôvery u populácie. Zdá sa, že ani veľmi povzbudivé výsledky štúdie nemôžu proti tejto zlej povesti nič urobiť.

Podstatne menej pacientov na klinikách

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock zdôraznil, že v skupine starších ako 80 rokov v poslednom období zomrelo podstatne menej ľudí na alebo s Covidom-19. Počet pacientov liečených na Covid-19 na klinikách sa tiež významne znížil. Toto sú účinky očkovacieho programu.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock
Zobraziť galériu (2)
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock  (Zdroj: TASR/ AP)

Každý tretí dospelý Brit je už zaočkovaný

K dnešnému dňu viac ako 20 miliónov ľudí vo Veľkej Británii dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. To je viac ako tretina dospelých. Cieľom vlády je ponúknuť všetkým dospelým prvé očkovanie do konca júla. Pre porovnanie: V Rakúsku dostalo prvú očkovaciu dávku necelých 425-tisíc ľudí (k 2. marcu, 10:30), čo je 5,47 percenta očkovateľnej populácie.

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieVakcínaAstrazenecaPfitzer/biontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu