Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Texas zrušil povinné nosenie rúšok i ďalšie opatrenia: Odborníci sú zhrození

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN - Americký štát Texas, ako aj viaceré ďalšie vrátane Michiganu, Mississippi či Louisiany v utorok napriek varovaniam zdravotníckych predstaviteľov odvolali viaceré opatrenia prijaté v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

V Texase sa s účinnosťou od stredy ruší povinnosť nosenia rúšok zavedená vlani v júli, ako aj obmedzenia kapacít reštaurácií a podniky majú povolené otvoriť na "sto percent". "Takmer pol roka bola väčšina biznisov otvorená na 75 alebo 50 percent a počas tohto obdobia bolo až príliš mnoho obyvateľov Texasu ukrátených o pracovné príležitosti," uviedol podľa agentúra AFP tamojší republikánsky guvernér Greg Abbott.

"Teraz je čas, otvoriť Texas na 100 percent," vyhlásil s tým, že všetky biznisy, ktoré chcú otvoriť, tak majú spraviť. Obdobie obmedzení hospodárstva už vzhľadom na pokročilú očkovaciu kampaň, možnosti testovania a dostupnú liečbu podľa jeho slov pominulo. "Texas má teraz prostriedky na ochranu svojich obyvateľov pre vírusom," povedal Abbott podľa agentúry AFP. Dodal však, že to neznamená zbavenie sa osobnej zodpovednosti.

Guvernér druhého najľudnatejšieho štátu USA s populáciou zhruba 29 miliónov zaviedol povinné rúška pred ôsmimi mesiacmi. Ak by sa v niektorom z okresov Texasu znova zvýšil tlak na nemocnice, môže dôjsť k opätovnému zavedeniu opatrení. V Texase bolo, ako uviedol Abbott, podaných dosiaľ 5,7 milióna dávok vakcín. Prisľúbil tiež, že každý týždeň sa ich počet zvýši o ďalší milión. Od začiatku pandémie tam potvrdili 2,5 milióna nakazených a 43.000 súvisiacich úmrtí. Viac obetí koronavírusu zaznamenali spomedzi štátov USA len v Kalifornii a v New Yorku.

Zmierňovanie obmedzení pre bary či reštaurácie ohlásili i ďalšie štáty USA. Starostka San Francisca London Breedová uviedla, že Kalifornia dala zelenú vnútornému sedeniu v reštauráciách i otváraniu kín a telocviční. Riaditeľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walenskyová v pondelok varovala pred priskorým uvoľňovaním pravidiel. Počet nových prípadov nákazy v USA od začiatku januára výrazne klesol a z denných prírastkov nad 200.000 sa dostal na 60.000. Odborníci však upozorňujú, že i pre nové varianty vírusu môže dôjsť k opätovnému nárastu šírenia nákazy.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaTexasKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu