Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS V Poľsku pribudlo 15 698 prípadov nákazy: Je to najviac od konca novembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - V Poľsku pribudlo za posledný deň 15.698 nových prípadov nákazy koronavírusom a 309 súvisiacich úmrtí. Prírastok infikovaných je vôbec najvyšší od konca novembra a zároveň dvojnásobným v porovnaní s predchádzajúcim dňom. S odvolaním sa na stredajšie vyjadrenie námestníka poľského ministra zdravotníctva Waldemara Krasku o tom informovala agentúra DPA.

Kraska uviedol, že najnovšie údaje nie sú už len potvrdením, že dochádza k tretej vlne pandémie, ale naznačujú, že táto nová vlna "naberá na obrátkach". DPA píše, že sedemdňový kĺzavý medián sa v Poľsku od 24. februára zvýšil približne o tretinu.

Kraska vyjadril v rozhovore pre poľský rozhlas aj znepokojenie nad narastajúcim počtom hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, ako aj nad počtom osôb, ktoré sú odkázané na umelú pľúcnu ventiláciu. V Poľsku je v súčasnosti v nemocniciach s covidom vyše 15.500 pacientov, z toho vyše 1500 je napojených na ventiláciu.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Poľsku už viac ako 1,72 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 44.300 súvisiacich úmrtí. Proti ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, tam dosiaľ zaočkovali približne 2,2 ľudí, z ktorých takmer 1,2 milióna dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky.

S hromadnou vakcináciou sa v Poľsku, podobne ako vo väčšine krajín EÚ, začalo 27. decembra, pričom medzi prvými zaočkovanými boli zdravotníci. Koncom januára začali očkovať aj seniorov nad 80 rokov. V súčasnosti očkujú už aj učiteľov.

Viac o téme: ObetePandémiaŠtatistikyPoľskoVaršavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu