Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Španielska polícia zatkla 14 prevádzačov: Pašovali utečencov na Kanárske ostrovy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielska polícia zatkla 14 osôb podozrivých z prevádzačstva, ktoré prepašovali na Kanárske ostrovy viac ako 200 migrantov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Podľa polície sú medzi zatknutými 13 muži a jedna žena vo veku 19 až 45 rokov. Ide o občanov Maroka, Mali, Gambie, Mauretánie a Guiney. Na základe svedectiev migrantov ide o osoby, ktoré organizovali ich prevoz z Afriky alebo ktoré riadili člny smerujúce na Kanárske ostrovy. Všetci 14 sú obvinení z napomáhania nelegálnej migrácii. Šiesti okrem toho čelia aj obvineniu z neúmyselného zabitia a traja z členstva v organizovanej zločineckej skupine. Obvinenie zo zabitia súvisí so smrťou troch migrantov, ktorí zahynuli počas jednej z plavieb. Bol medzi nimi aj deväťročný chlapec, ktorého telo pašeráci následne vyhodili z člnu do mora.

Členovia skupiny vlani v decembri a v januári tohto roku nelegálne previezli z Afriky na Kanárske ostrovy celkovo 237 osôb vrátane 26 maloletých.Prevážaným migrantom nezabezpečili záchranné vesty, jedlo ani vodu, hoci od každého z nich zinkasovali  2000 - 2500 eur, píše sa v policajnom vyhlásení. Vlani sa na Kanárske ostrovy doplavilo na člnoch zo severnej Afriky celkovo 23.023 utečencov. Oproti roku 2019 sa ich počet zvýšil zhruba osemnásobne, vyplýva z údajov španielskeho rezortu vnútra.

Viac o téme: PašovanieZatknutieUtečenciPrevádzačiPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu