Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansko má novú vládu: Draghiho kabinet schválila aj dolná komora parlamentu

Nový taliansky premiér Mario Draghi
Nový taliansky premiér Mario Draghi (Zdroj: TASR/Guglielmo Mangiapane/Pool via AP)

RÍM - Vláde nového talianskeho premiéra Maria Draghiho vo štvrtok v Poslaneckej snemovni (dolnej komore parlamentu) zákonodarcovia drvivou väčšinou vyslovili dôveru. Draghiho vláda tak prekonala poslednú prekážku a môže sa ujať moci, informovali tlačové agentúry DPA a AFP.

Poslanecká snemovňa podporila Draghiho vládu národnej jednoty zloženú z technokratov a politikov pomerom hlasov 535:56, pričom piati zákonodarcovia sa zdržali hlasovania. Draghi sa tak bude môcť sústrediť na riešenie bezprecedentnej zdravotníckej a ekonomickej krízy vo svojej krajine.

Jeho kabinet v stredu získal dôveru aj v Senáte, hornej komore talianskeho parlamentu, a to pomerom hlasov 262:40. Draghi prisľúbil, že použije "všetky prostriedky" na boj proti pandémii. Začať chce urýchlením vakcinačného programu. V súlade s očakávaniami Európskej únie načrtol aj ambiciózny plán reforiem.

Draghiho, bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý má rozsiahle kontakty v eurobloku i v Spojených štátoch, pred dvoma týždňami neočakávane povolali na riešenie politickej situácie v Taliansku po tom, ako sa rozpadla stredoľavicová vláda jeho predchodcu Giuseppeho Conteho. Európska únia má v rokoch 2021-2026 pomôcť Taliansku pôžičkou a grantmi vo výške viac než 200 miliárd eur, píše AFP. EÚ však spätne očakáva, že krajina bude riešiť svoje dlhotrvajúce štrukturálne problémy.

Politická kríza vypukla v Taliansku začiatkom januára, keď expremiér Matteo Renzi stiahol svoju stranu Italia Viva (IV) z vládnej koalície. Conteho vláda, ktorá pôsobila od septembra 2019, tým prišla o parlamentnú väčšinu a 26. januára podala demisiu.

Viac o téme: VládaDôveraTalianskoMario Draghi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu