Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál vo Francúzsku: Bývalého úradníka odsúdili za znásilnenie a sexuálne obťažovanie

George Tron
George Tron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky vládny úradník Georges Tron okamžite nastúpil na výkon trestu po tom, ako bol v stredu odsúdený na tri roky väzenia za znásilnenie a sexuálne obťažovanie. Predchádzalo tomu takmer desať rokov súdnych prieťahov, ktoré pôvodne viedli k oslobodzujúcemu rozsudku, informoval vo štvrtok portál France Info.

K odsúdenie 63-ročného Trona došlo v čase, keď Francúzsko čelí vlne obvinení zo sexuálnych útokov, čo vládu prinútilo, aby prisľúbila prísnejšie zákony na ochranu obetí a potrestanie útočníkov. Podľa France Info Trona v stredu v odvolacom konaní odsúdili na päť rokov odňatia slobody, z toho tri nepodmienečne. Okrem toho dostal aj šesťročný zákaz uchádzať sa o volenú funkciu a má aj zápis v registri sexuálnych delikventov. Jedna zo žien sa k podaniu trestného oznámenia na Trona odhodlala v roku 2011 po tom, čo bol v New Yorku zo sexuálneho násilia obžalovaný bývalý šéf Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Tron sa po vypuknutí tohto škandálu vzdal funkcie primátora meste Draveil ležiacom v južnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Bol vtedy aj členom vlády premiéra Francoisa Fillona. Obe ženy - Virginie Ettelová a Eva Loubrieuová - vypovedali, že Tron, známy svojím záujmom o reflexnú terapiu, v rokoch 2007 - 2010 zaviedol na radnici seansy masáže nôh, ktorá zahŕňala aj nevhodné sexuálne praktiky. Na seansách sa niekedy zúčastňovala aj tretia osoba - Tronova námestníčka Brigitte Gruelová, na ktorú bolo neskôr tiež podané trestné oznámenie. Súd jej vymeral dvojročný podmienečný trest.

Ettelovej právnik Vincent Ollivier označil stredajší verdikt odvolacieho súdu v prípade jeho mandantky za "obrovské víťazstvo pre všetky ženy", ktoré na pracovisku čelia sexuálnemu obťažovaniu. Obvinenia v prípade znásilnenia Loubrieuovej bol Tron zbavený. Tron a Gruelová boli pred vyše dvoma rokmi zbavení viny v tejto kauze. Súd vtedy nezistil použitie násilia voči ženám a konštatoval, že obe sú zjavne motivované túžbou po "pomste". Vtedajší Tronov právnik Éric Dupond-Moretti tento verdikt označil za "víťazstvo spravodlivosti".

Dupond-Moretti, súčasný minister spravodlivosti vo vláde prezidenta Emmanuela Macrona, bude musieť realizovať sľub o prijatí prísnejších zákonov proti sexuálnym útočníkom. Francúzskom totiž otriasli svedectvá tisícov znásilnených žien, ktoré prerušili svoje mlčanie, keď vlani vyšla kniha s názvom Le Consentement (Súhlas) od autorky menom Vanessa Springora, ktorá bola ako maloletá obeťou zneužívania uznávaným spisovateľom Gabrielom Matzneffom. Jej priznanie a najmä pohľad na takýto ľúbostný vzťah otvoril vo Francúzsku debatu o ľahostajnosti spoločnosti k pomerom dospelých s neplnoletými a zavedení vekovej hranice, ktorá by definovala sex s deťmi ako trestný čin. K tejto téme nedávno pribudla aj problematika incestu - najnovšou je aféra herca Richarda Berryho, ktorého zo zneužívania obvinila jeho dcéra Coline.

Viac o téme: VäzenieZnásilnenieOdsúdenieSexuálne obťažovanieFrancúzskoGeorges Tron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu