Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Švédsko sa obáva ďalšej vlny pandémie: Sú pripravení použiť nový zákon

Švédsky premiér Stefan Löfven
Švédsky premiér Stefan Löfven (Zdroj: TASR/Fredrik Sandberg/TT via AP)

ŠTOKHOLM - Švédsko je pre obavy z príchodu ďalšej vlny pandémie pripravené použiť nový zákon, ktorý bol schválený v januári tohto roku a dáva vláde väčšie právomocí v boji proti koronavírusovej epidémii. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila švédsky vládny kabinet.

Vláda predtým podľa pandemického zákona mohla nariadiť prípadné zatvorenie nákupných stredísk. Na základe nového zákona však môže okrem iného uzavrieť telocvične, plavárne, športové centrá, kadernícke salóny, kaviarne či reštaurácie. Môže tiež zastaviť verejnú dopravu i obmedziť počet osôb na konkrétnych verejných miestach namiesto zavedenia všeobecných obmedzení týkajúcich sa verejných zhromaždení."V prípade, že sa situácia drasticky zhorší, bude musieť vláda zavrieť niektoré podniky," uviedol kabinet vo vyhlásení.

"V súčasnosti sa podniky či služby zavrieť nechystáme, avšak sme pripravení využiť aj túto časť zákona o pandémii," povedala ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová. "Neveríme, že je to momentálne nevyhnutné, ale samozrejme nebudeme čakať, kým bude príliš neskoro," dodala. Švédsko oproti iným európskych krajinám nezaviedlo na jar prísne epidemiologické opatrenia. Táto severská krajina k ich sprísneniu pristúpila až v dôsledku prudkého nárastu prípadov nákazy vlani na jeseň.

Vláda v Štokholme len 18. decembra zmenila svoj prístup a vôbec prvýkrát od vypuknutia pandémie avizovala odporúčanie nosiť ochranné rúška. Vo Švédsku od novembra nadobudol účinnosť napríklad zákaz zhromažďovania viacej než ôsmich ľudí na verejnosti či predĺženie zákazu nákupu alkoholických nápojov po 20.00 h. Odporúčanie nosiť ochranné rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy počas dopravnej špičky predĺžila v januári vláda na celé jarné obdobie. Švédsko od začiatku pandémie zaznamenalo 617.869 prípadov nákazy a 12.487 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaZákonŠvédskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu