Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko označilo francúzske vyjadrenia o hackerských útokoch za absurdné

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Kremeľ v utorok poprel, že by za kybernetickými útokmi na francúzske spoločnosti stáli ruskí hackeri. Podozrenia sa objavili po tom, čo francúzska bezpečnostná agentúra oznámila, že útoky mali podobné znaky ako útoky skupiny prepojenej na ruské spravodajské služby. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rusko nikdy nebolo, v súčasnosti nie je a nikdy nemôže byť zapojené do počítačovej kriminality," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť informačných systémov (ANSSI) v pondelok uviedla, že hackeri využili zraniteľnosť softvéru predávaného spoločnosťou Centreon, ku ktorej klientom patria najvýznamnejšie francúzske spoločnosti. 

Tvrdí, že útoky, ku ktorým došlo v rokoch 2017 - 2020, majú "viaceré podobnosti" s predchádzajúcimi útokmi, ktoré podľa predpokladov uskutočnili hackeri s väzbami na ruské vojenské spravodajské služby. Peskov uviedol, že je bizarné pripisovať zodpovednosť Moskve na základe tvrdení, ktoré výslovne nepripisujú vinu Rusku. "Toto znenie je trochu absurdné a skutočne nemôžeme povedať, že Rusko bolo z niečoho obvinené," povedal. Kremeľ už predtým poprel tvrdenia USA, že ruské spravodajské služby stáli okrem iného aj za kyberútokmi na ukrajinskú energetickú sieť, francúzske voľby v roku 2017 a zimné olympijské hry 2018.

Viac o téme: RuskoFrancúzskoKremeľHackerské útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu