Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruská prokuratúra žiada pre Navaľného pokutu: Dôvodom má byť ohováranie vojnového veterána

Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj stojí v ochrannej klietke na moskovskom súde Zobraziť galériu (4)
Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj stojí v ochrannej klietke na moskovskom súde (Zdroj: TASR/Babuskinsky District Court Press Service via AP)

MOSKVA - Na okresnom súde v Moskve sa v utorok začalo ďalšie pojednávanie v kauze ohovárania veterána druhej svetovej vojny, ktorého sa údajne dopustil opozičný politik a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj.

Ako informoval spravodajský portál Meduza.io, podľa prokuratúry, ktorá na utorňajšom pojednávaní sumarizuje svoje argumenty, bolo "dokázané, že Navaľnyj je vinný z ohovárania" 94-ročného veterána Ignata Arťomenka. Prokurátorka Jekaterina Frolovová uviedla, že obvinenie voči Navaľnému bolo "správne kvalifikované" a žiada súd, aby mu nariadil zaplatiť pokutu 950.000 rubľov (10.679 eur).

Ďalej vysvetlila, ako sa ohováranie líši od urážky na cti: Kým ohováranie naznačuje fakty, ktoré nezodpovedajú realite, urážka je negatívnym hodnotením s cieľom zmeniť obraz človeka v očiach ostatných šírením nepravdivých informácií. Upozornila tiež, že "v právnych normách iných krajín, napríklad USA a Francúzska, je koncept 'kyberohovárania' jasne zakotvený a tresty zaň sú na rozdiel od Ruska dosť vysoké".

Prokurátorka tiež požiadala, aby boli Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (Sledkom) zaslané písomné materiály o vyjadreniach Navaľného na prebiehajúcich pojednávaniach. Domnieva sa totiž, že Navaľnyj sa vo svojich výpovediach na súde dopustil urážky obete, prokurátora a sudcu. Navaľného obhajoba však tento návrh odmietla s tým, že prokurátorka presne nešpecifikovala, aké urážky obžalovaný vyslovil. Aj samotný Navaľnyj nové obvinenia odmietol. Požiadal tiež o vysvetlenie, ktoré z jeho vyjadrení považuje druhá strana za urážlivé.

Ruská prokuratúra žiada pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Moscow City Court)

Podnetom pre Navaľného stíhanie boli jeho komentáre k reklamnému spotu prokremeľskej televízie RT na podporu, hlasovania za dodatky k ústave. Navaľnyj v príspevku na svojom komunikačnom kanáli v sieti Telegram i na sociálnej sieti Twitter označil ľudí, ktorí v ňom účinkovali, za "skorumpovaných lokajov", "hanbu krajiny", "ľudí bez svedomia" a "zradcov". Doterajšie súdne pojednávania v tejto veci sa konali 5. februára a 12. februára a boli na nich vypočutí poškodený, šesť svedkov obžaloby a jeden znalec, ako aj znalec povolený obhajobou, ktorý uviedol, že Navaľného výroky neboli vyjadrením skutkového stavu, ale iba jeho názoru.

Spravodajský portál Meduza.io napísal, že v okolí budovy súdu sú posilnené bezpečnostné opatrenia. Po obvode budovy hliadkujú policajti, je tam aj policajný psovod so psom a asi desiatky príslušníkov zásahových jednotiek v nepriestrelných vestách. Podobne ako v prípade prechádzajúcich pojednávaní Navaľného priviezli do budovy súdu z vyšetrovacej väznice. Nachádza sa tam od 18. januára, keď ho zadržali po návrate z liečenia v Nemecku, kde sa zotavoval z pokusu o otravu.

Obhajoba žiada oslobodiť Navaľného spod obžaloby

Obhajoba opozičného politika Alexeja Navaľného požiadala v utorok súd, aby ho oslobodil spod obžaloby a zastavil trestné konanie vo veci údajného ohovárania veterána druhej svetovej vojny. Informoval o tom spravodajský server Meduza.io. Sudkyňa po vystúpeniach obhajcov odročila súdne pojednávanie na 20. februára. V tento deň sa však pred iným súdom v Moskve koná aj odvolacie konanie v kauze Yves Rocher, v ktorom bol Navaľnému zmenený podmienečný trest väzenia na nepodmienečný.

Podnetom pre toto prehodnotenie rozsudku bolo údajné neplnenie podmienok, ktoré pre Navaľného vyplývali z podmienečného trestu. Meduza.io sa v súvislosti so zhodou termínov pozastavila nad tým, ako budú Navaľného, ktorý je vo vyšetrovacej väznici, prevážať z jednej súdnej budovy do druhej. Odvolacie konanie sa 20. februára má začať o 10.00 h miestneho času, zatiaľ čo pojednávanie vo veci ohovárania veterána je vytýčené na 14.00 h.

Navaľného obhajkyňa v utorok vo svojej reči uviedla, že trestné stíhanie jej mandanta je opäť "vymyslené a svojvoľné". Advokátka Oľga Michajlovová pripomenula, že Ignat Arťomenko, ktorý pred súdom vystupuje ako poškodený, sa zúčastnil na "politickej videokampani zameranej na prijatie zmien a dodatkov do ústavy". Upozornila pritom, že v titulkoch reklamného spotu sa neuvádzalo, že ide o veterána.

Prokuratúra pritom podľa advokátky pracuje práve s týmto faktom a na ňom stavia obvinenie Navaľného: že ohováral konkrétneho veterána. Obhajoba je však presvedčená, že Navaľnyj vo svojich reakciách na sociálnych sieťach "veterána neohováral, ale vyjadril svoj postoj k ľuďom zúčastneným vo videu kampane", čo je v súlade s právom na slobodu vyjadrovania.

Michajlová pred súdom pripomenula, že v čase zverejnenia Navaľného komentárov bolo v paragrafe o ohováraní uvedené, že je možné stíhať iba za ohováranie konkrétnej osoby, čoho sa jej mandant nedopustil. Meduza.io v tejto súvislosti pripomenula, že podľa nového znenia daného paragrafu, ktoré platí od konca roku 2020, poškodeným vo veci ohovárania môže byť aj okruh osôb vrátane nešpecifikovaných.

Ruská prokuratúra žiada pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Moscow City Court)

Navaľného advokát Vadim Kobzev zasa poukázal na emocionálny aspekt prípadu, keď sa zdôrazňuje, že poškodeným nie je "len radový človek", ale veterán druhej svetovej vojny. Upozornil tiež, že v tejto kauze nie je možné dokázať samotný fakt ohovárania, čo konštatoval aj znalecký posudok vypracovaný na podnet Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkomu). Dodal, že v dôsledku tohto záveru obhajoba ani nepovažovala za potrebné dať si vypracovať vlastnú expertízu Navaľného výrokov.

Kasianov: Mysliaci ľudia v Rusku chápu, že vedenie krajiny Navaľného šikanuje

Predseda ruskej Strany národnej slobody (PARNAS) Michail Kasianov označil v utorok súdne procesy s opozičným politikom Alexejom Navaľným za vykonštruované a zacielené na široké masy. "Mysliaci ľudia" podľa Kasianova chápu, že vedenie krajiny šikanuje "najvýraznejšieho vodcu opozície". V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy sa Kasianov vyjadril, že rovnako ako pred šiestimi rokmi zavraždený Boris Nemcov sa aj Navaľnyj, ktorý prežil otravu, stal "vlajkonosičom" opozície.

Podľa Kasianova "situácia v krajine dozrieva a do konca tohto roka sa to zmení, či si to bude vedenie želať alebo nie, ale ľudia sa prebúdzajú". Kasianov však súčasne dodal, že represie zo strany úradov vo vzťahu k Navaľnému a jeho podporovateľom sa zintenzívnia. Opozičný komunálny politik Iľja Jašin upozornil, že Navaľnému v súdnom procese v kauze údajného ohovárania veterána druhej svetovej vojny "nemôžu ani zvýšiť trest" odňatia slobody.

Podobne ako Kasianov si aj Jašin myslí, že celá kauza je určená pre široké masy a televízie, aby Navaľného a hnutie na jeho podporu zdiskreditovali. V spravodajstve štátnych TV kanálov sa totiž dôrazne poukazuje na to, že "urazil veterána" a "dotkol sa najposvätnejšieho, čo máme: nášho veľkého víťazstva" v druhej svetovej vojne, upozornil Jašin.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Podľa Jašina Navaľnyj vyvoláva na najvyšších miestach mocenského rebríčka v Rusku "takú zúrivosť, že už neexistuje racionálne vysvetlenie pre to, čo sa v súvislosti s ním deje". Právnik Iľja Novikov pre Echo Moskvy analyzoval požiadavku prokuratúry na vznesenie nových obvinení voči Navaľnému, ktorá zaznela v utorok počas súdneho procesu v kauze ohovárania veterána.

Prokuratúra požiadala vyšetrovateľov, aby preverili, či sa Navaľnyj svojimi výrokmi a poznámkami počas súdneho procesu nedopustil urážky sudkyne, prokurátorky i samotného poškodeného. Novikov poukázal na to, že ak by sa "akákoľvek iná osoba v akomkoľvek inom procese" správala tak ako Navaľnyj, okamžite by bola vykázaná zo súdnej siene aj pre oveľa menej expresívne výroky. "Navaľného nebolo možné vykázať, pretože neexistoval taký príkaz," tvrdí Novikov. Podľa jeho slov sa o Navaľného správaní v súdnej sieni "niekde" rokovalo a "tam" aj padlo rozhodnutie "venovať sa tomu osobitne".

Novikov tiež poznamenal, že Navaľného "odovzdaný" prístup k týmto novým obvineniam "je veľmi pochopiteľný, pretože dokonale chápe, že obvinení bude toľko, koľko sa im zachce". Advokát zdôraznil, že to, čo sa deje na zasadaní súdu, je "nerozhodovanie na mieste ľuďmi, ktorých vidíme, ale je to implementácia toho, o čom už bolo rozhodnuté" na inom mieste. Podľa Novikova bol tento scenár zrejmý od chvíle, ako sa Navaľnyj pred mesiacom vrátil do Ruska.

Na tento súdny proces s Navaľným v utorok reagoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý na brífingu v Moskve vyhlásil, že urážanie veteránov je v Rusku neprijateľné. Súdne pojednávanie v tejto veci sa bude konať 20. februára. V tento deň sa však pred iným súdom v Moskve koná aj odvolacie konanie v kauze Yves Rocher, v ktorom bol Navaľnému zmenený podmienečný trest väzenia na nepodmienečný.

Viac o téme: ProkuratúraPokuta Súd RuskoMoskvaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu