Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Poľská vláda pre nedisciplinovaných lyžiarov zvažuje nové reštrikcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VARŠAVA - Poľská vláda zvažuje, že zruší nariadenie o uvoľnení lockdownu, ktoré začalo platiť minulý piatok. Dôvodom je, že zmiernenie opatrení viedlo k nezodpovednému správaniu lyžiarov v stredisku zimných športov v Zakopanom, ktorí počas víkendu nedodržiavali pandemické opatrenia. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski označil správanie návštevníkov tatranského Zakopaného za "hlúpe a nezodpovedné". "Takéto správanie ako v Zakopanom môže viesť k tomu, že budeme musieť opatrenia sprísniť," varoval v pondelok. Minister to zdôvodnil tým, že nechce, aby vyšlo nazmar úsilie lekárov, a aby sa oslavy v Zakopanom stali štartom pre tretiu vlnu koronavírusovej pandémie.

Poľsko od minulého piatka na dva týždne povolilo skúšobné znovuotvorenie hotelov, kín, divadiel, plavární a športovísk vrátane lyžiarskych stredísk. Maximálna obsadenosť ubytovacích zariadení však nesmie presiahnuť 50 percent. V dôsledku uvoľnenia obmedzení zaplavili poľské lyžiarske strediská turisti - na cestách vedúcich k nim sa tvorili dlhé zápchy a početné rady vznikali i na zjazdovkách. V obľúbenom rezorte v Zakopanom sa v nedeľu, na sviatok svätého Valentína, konal svetový pohár v skokoch na lyžiach, čo prilákalo mnoho turistov. Na televíznych záberoch bolo vidieť na tamojšej nákupnej ulici početné skupiny spievajúcich a tancujúcich ľudí bez rúšok, ktorí nedodržiavali vzájomné odstupy. Polícia udelila podľa Niedzielského viac ako sto pokút.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Poľsku v poslednej dobe výrazne znížil, píše DPA. Za nedeľu zaznamenali v krajine podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva 2543 nových prípadov a 25 úmrtí. Od vypuknutia pandémie celkovo v Poľsku evidujú už 1.591.497 infikovaných, pričom ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, tam podľahlo 40.832 ľudí.

Viac o téme: LyžiariPoľskoKoronavírusReštrikcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu