Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Česká vláda vyhovela žiadosti hajtmanov: V krajine vyhlásili núdzový stav na 14 dní

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

PRAHA - Vláda dnes podľa informácií ČTK na základe žiadosti hajtmanov vyhlásila na 14 dná v celej Českej republike núdzový stav kvôli epidémii covidu-19. Nový núdzový stav potrvá do 28. februára. Začne dnes o polnoci a nadviaže tak na súčasný núdzový stav, ktorý končí v rovnakú dobu.

Všetci hajtmani, vrátane pražského primátora, požiadali vládu o vyhlásenie núdzového stavu na území svôjho kraja po dopoludňajšom jednaní s ministrami. Po štvrtkovom nesúhlase Snemovne s predĺžením súčasného núdzového stavu to podľa Andreja Babiša bol jediný spôsob, ako zachovať dostatočné opatrenia proti koronavírusu. Kabinet plánuje o ďalšej podobe boja s epidémiou jednať s opozíciou. Hajtmani aj zástupcovia snemovných strán majú k opatreniam výhrady. 

Vicepremiérka Alena Schillerová poďakovala Asociácii krajov za vecnú diskusiu. "Viedla k nášmu spoločnému cieľu. Tým nie je nič menšie, ako ochrana zdravia nás všetkých. Hajtmani sú ľuďom bližšie než opoziční poslanci v malostraníckych palácoch", uviedla na Twitteri. Žiadosť vlády o predĺženie núdzového stavu oproti predchádzajúcim prípadom nepodporila KSČM, kabinet potom nenašiel zhodu ani s žiadnou inou z opozičných strán. 

Na trvanie núdzového stavu je viazaná väčšina opatrení vlády. Bez jeho trvania by musel kabinet reštrikcie vyhlásiť podľa predpisov o ochrane verejného zdravia. Podľa ministrov by však také pravidlá boli pri súčasnom vývoji epidémie nedostatočné. Hajtmani dnes vyzvali vládu, aby urýchlene prejednala návrh nového pandemického zákona. Podľa Babiša ho minister zdravotníctva Jan Blatný vláde predloží v pondelok. 

Viac o téme: ČeskoVyhlásenieNúdzový stavKoronavírusHajtmani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu