Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rodinkárstvo na turkménsky spôsob: Prezident vymenoval svojho syna za vicepremiéra

Na archívnej snímke Serdar Berdymuchamedov, syn turkménskeho prezidenta Gurbangulya Berdymuchamedova
Na archívnej snímke Serdar Berdymuchamedov, syn turkménskeho prezidenta Gurbangulya Berdymuchamedova (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Vershinin)

AŠCHABAD - Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov dosadil svojho jediného syna na post podpredsedu vlády a zveril mu aj ďalšie vplyvné štátne funkcie. Informovala o tom v piatok agentúra AP, podľa ktorej ide o krok smerujúci k vytvoreniu politickej dynastie v tejto stredoázijskej postsovietskej republike.

Prezident Berdymuchamedov na stretnutí s najvyššími predstaviteľmi krajiny uviedol, že jeho 39-ročný syn Serdar bude mať ako podpredseda vlády zodpovedného za inovácie. Prezident svojho syna vymenoval tiež za generálneho audítora krajiny a tiež za člena bezpečnostnej rady.

Podľa moderátora turkménskej štátnej televízie bude Serdar na poste podpredsedu vlády zodpovedný za "digitalizáciu a zavádzanie nových inovatívnych technológií do systému verejnej správy, finančného a ekonomického sektoru a sociálnej sféry," informovala agentúra AFP. Moderátor tiež uviedol, že Serdar bude mať vo vládnom kabinete, kde je okrem neho deväť ďalších podpredsedov, "kontrolnú funkciu".

V Turkménsku neexistuje funkcia premiéra, pričom vláde predsedá priamo prezident, pripomína AP. Serdar Berdymuchamedov sa tak bude na novom poste zodpovedať priamo svojmu otcovi, ktorý v krajine uplatňuje autokratický štýl vládnutia.

Serdar Berdymuchamedov je od vlaňajšieho februára ministrom výstavby a priemyslu. Predtým zastával funkciu guvernéra turkménskej provincie Ahal. V minulosti bol aj poslancom parlamentu či námestníkom ministra zahraničných vecí. Celkovo je považovaný za pravdepodobného nástupcu svojho otca v najvyššej štátnej funkcii, informuje AP.

Prezident Gurbanguly Berdymuchamedov (63) vládne v Turkménsku od roku 2006, keď vo funkcii nahradil náhle zosnulého prezidenta Saparmurata Nijazova, zvaného aj Turkmenbaši. Od svojho nástupu k moci si podobne ako jeho predchodca vybudoval všadeprítomný kult osobnosti.

Viac o téme: TurkménskoSerdar BerdymuchamedovAšchabad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu