Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Európska agentúra pre lieky posudzuje vakcínu spoločnosti CureVac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) začala priebežne posudzovať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od nemeckej spoločnosti CureVac AG. Informovala o tom EMA v piatok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Rozhodnutie výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) vychádza z predbežných výsledkov laboratórnych štúdii a počiatočných klinických štúdií na dospelej populácii. Vakcína s názvom CVnCoV na základe výsledkov týchto štúdii v ľudskom tele spúšťa tvorbu protilátok a buniek imunitného systému, ktoré sa zameriavajú na koronavírus SARS-CoV-2.

Spoločnosť CureVac AG so sídlom v nemeckom meste Tübingen v súčasnosti uskutočňuje štúdie na ľuďoch s cieľom posúdiť bezpečnosť vakcíny a jej účinnosť v oblasti vyvolanie imunitnej odozvy. EMA údaje z tejto a ďalších klinických štúdii vyhodnotí, keď budú k dispozícii. Priebežné posudzovanie bude pokračovať, kým nebude dostatok údajov na oficiálne podanie žiadosti o schválenie použitia vakcíny. Tento proces umožňuje urýchliť jej konečnú registráciu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Táto vakcína je založená na technológii mediátorovej RNA (mRNA), píše EMA na svojej webovej stránke. Do tela sa naočkujú molekuly mRNA s informáciami, pomocou ktorých si telo dočasne vytvorí proteínové výbežky, ktoré má na sebe vírus. Imunitný systém následne zareaguje a vytvorí voči nim účinné protilátky.

Viac o téme: VakcínaPandémiaEMAKoronavírusCureVac AG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu