Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inštitút Roberta Kocha varoval pred šírením nebezpečnejších variantov KORONAVÍRUSU v Nemecku

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler
Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, Pool)

BERLÍN - Pandémia nového koronavírusu sa v Nemecku stala nebezpečnejšou z dôvodu šírenia jednotlivých variantov vírusu. Konštatovali to v piatok predstavitelia Inštitútu Roberta Kocha (RKI), informovala agentúra DPA.

"V Nemecku sa doteraz zistili tri varianty vírusu, vyvolávajúce znepokojenie, pričom najrozšírenejší je B.1.1.7, ktorý sa najprv objavil v Británii," povedal novinárom v Berlíne šéf RKI Lothar Wieler. Dodal, že tento variant je infekčnejší a môže viesť k vážnejšiemu priebehu ochorenia COVID-19. Tzv. britský variant sa doteraz potvrdil v 13 zo 16 spolkových krajín a zistil sa u takmer šiestich percent z celkového počtu nakazených. Wieler však očakáva, že toto číslo bude ďalej rásť.   "(Vírus) SARS-CoV-2 sa celkovo stal nebezpečnejším," povedal Wieler. "Vírus nie je zatiaľ unavený. Práve naopak - práve nabral na sile," varoval.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

RKI vo svojej správe uvádza, že do 31. januára sa v Nemecku potvrdilo 168 prípadov nákazy britským variantom  vírusu. Juhoafrický variant B.1.351 sa vyskytol v 27 prípadoch v siedmich spolkových krajinách, takisto sa v Nemecku potvrdil i brazílsky variant P.1.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v tejto súvislosti uviedol: "Ak by sme dali týmto mutáciám šancu, aby sa šírili, riskovali by sme opätovný nárast počtu infekcií." Spahn vyjadril nádej, že počet prípadov nákazy klesne a pomocou vakcín bude možné pandémiu prekonať "v priebehu jedného roka".

Od 27. decembra, keď sa v Nemecku spustila očkovacia kampaň, bolo podľa údajov rezortu zdravotníctva podaných už viac ako 2,9 milióna dávok vakcíny. Viac ako 2,1 milióna z nich tvorila prvá dávka, čo predstavuje 2,6 percenta populácie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri spolkových krajín budú o aktuálnych obmedzeniach súvisiacich s koronavírusovou pandémiou rokovať na budúcu stredu.

Viac o téme: ŠírenieNemeckoInštitút Roberta KochaKoronavírus varovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu