Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo viac ako 8-tisíc nových prípadov a 65 úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku pribudlo vo štvrtok 8032 nakazených novým koronavírusom, čo je o 33 prípadov viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR, informoval server Novinky.cz.

Protiepidemický index PES zostáva už druhý deň na hodnote 71 bodov, čo zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti. V ČR však napriek tomu už dlhšie platia pandemické obmedzenia zodpovedajúce piatemu stupňu. Mierny nárast (z 1,028 na 1,033) zaznamenalo reprodukčné číslo ukazujúce, koľko ľudí môže infikovať jeden nakazený.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Aktívnych prípadov je 95.196. V nemocniciach je 5753 pacientov s ochorením COVID-19, z toho je 995 vo vážnom stave. Pribudlo i najmenej 65 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čím sa ich celkový počet zvýšil na 16.976. Uzdravilo sa ďalších 541 osôb, čím počet vyliečených pacientov stúpol na 909.305. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo už viac ako milión obyvateľov Českej republiky (1.021.477). V ČR v stredu podali vakcínu ďalším 15.095 ľuďom, celkový počet zaočkovaných sa tak zvýšil na 327.759.

Od piatka platia pre cestujúcich do ČR sprísnené pravidlá na hraniciach. V aktualizovanej cestovateľskej mape pribudla kategória vysoko rizikových krajín, medzi patria aj Slovensko, Británia, Španielsko, Portugalsko, pobaltské štáty, Slovinsko či Írsko a väčšina krajín mimo EÚ.

Ľudia budú musieť pred cestou z týchto krajín absolvovať test a následne ísť do povinnej päťdňovej karantény. Ukončenie karantény bude možné najskôr po piatom dni po vykonaní PCR testu. Ministerstvo zdravotníctva ČR najprv ohlásilo, že od 5. februára musia občania z menovaných rizikových štátov pred cestou do ČR podstúpiť PCR test, no nakoniec zaviedlo do 14. februára prechodné obdobie, počas ktorého je možné pricestovať i s antigénovým testom alebo sa nechať otestovať pri vstupe do krajiny, uvádza portál televízie ČT24.

Viac o téme: ČeskoúmrtiaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu