Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump odmietol vypovedať v Senáte: Impeachment považuje za protiústavný

Odchádzajúci prezident Donald Trump
Odchádzajúci prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGON - Bývalý americký prezident Donald Trump vo štvrtok odmietol svedčiť pod prísahou v americkom Senáte. Reagoval tak na výzvu demokratických zákonodarcov v Snemovni reprezentantov, aby vypovedal v rámci procesu ústavnej žaloby (impeachmentu). Informovala o tom agentúra AFP.

"Váš list iba potvrdzuje to, čo je všetkým jasné: nedokážete vaše obvinenia (voči Trumpovi) dokázať," reagoval právnicky tím bývalého prezidenta na písomnú výzvu demokratického zákonodarcu Jamieho Raskina. "Prezident nebude svedčiť v protiústavnom konaní," uviedol pre AFP Trumpov poradca Jason Miller. Žalobcovia v liste navrhli, aby Trump osobne svedčil v Senáte pred začiatkom procesu už v pondelok, alebo najneskôr vo štvrtok 11. februára. Očakáva sa, že proces v Senáte sa začne 9. februára.

Trumpovi právnici v utorok predložili Senátu svoje stanovisko k ústavnej obžalobe voči exprezidentovi. Popreli v ňom obvinenia, že Trump zohral úlohu pri podnecovaní násilností v Kapitole zo 6. januára. Bývalý prezident je obvinený z podnecovania na vzburu v súvislosti so svojím úsilím zvrátiť výsledky prezidentských volieb z 3. novembra 2020. Ústavnú žalobu (impeachment) schválila demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov 13. januára, len týždeň pred koncom Trumpovho mandátu.

Demokrati požadujú, aby bol Trump uznaný za vinného a bolo mu doživotne znemožnené obsadiť funkciu na federálnej úrovni. To by mu okrem iného zabránilo kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024. Stočlenný Senát, ktorý v procese impeachmentu plní úlohu súdu, musí žalobu schváliť dvojtretinovou väčšinou. K 50 demokratickým senátorom by sa tak muselo pridať najmenej 17 republikánov.

Viac o téme: ústavaUSADonald TrumpImpeachmentSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu