Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Plynovod Nord Stream 2 ohrozuje transatlantickú bezpečnosť, tvrdia Spojené štáty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Stefan Sauer/dpa via AP, file)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyhlásilo, že plynovod Nord Stream 2, ktorý má viesť ruský plyn po dne Baltického mora do Nemecka, ohrozuje transatlantickú bezpečnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

"Cieľom projektov Nord Stream 2 a druhej vetvy Turk Stream je umocniť ruský vplyv nad našimi spojencami a partnermi. Projekty tak ohrozujú transatlantickú bezpečnosť," uviedol hovorca ministerstva počas tlačového briefingu. Hovorca dodal, že Spojené štáty budú naďalej sledovať výstavbu plynovodu, ktorá by sa mala už nachádzať v záverečnej fáze. Washington podľa ministerstva zvažuje aj ekonomické sankcie ako jeden z mnohých možných nástrojov diplomacie.

Spojené štáty už uvalili sankcie na spoločnosti podieľajúce sa na výstavbe projektu, avšak nemecká kancelárka Angela Merkelová Nord Stream 2 naďalej podporuje. Ruský veľvyslanec v Nemecku Sergej Nechajev v rozhovore pre noviny Berliner Zeitung v stredu vyhlásil, že špekulácie o európskej závislosti na ruskom plyne sú neopodstatnené.

"Sú tu viacerí dodávatelia a plynovodné trasy. Nikto nemá monopol," povedal a zároveň dodal, že projekt získal všetky potrebné povolenia a je predmetom záujmu európskych zákazníkov. "Predchádzajúca vláda USA sa snažila zastaviť projekt vydieraním, vyhrážkami a sankciami," uviedol. "Dúfame, že nová americká vláda bude rešpektovať svojich partnerov a princípy medzinárodného obchodu."

Viac o téme: PlynPlynovodOhrozenieRuskoUSANord Stream 2Transatlantická bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu