Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhada okolo severokórejského diktátora: FOTO Kam sa stratila manželka Kim Čong-una?

Na archívnej fotografii z roku 2012 je vodca Kim Čong-un so svojou manželkou Ri Sol Ču. Zobraziť galériu (2)
Na archívnej fotografii z roku 2012 je vodca Kim Čong-un so svojou manželkou Ri Sol Ču. (Zdroj: SITA/ AP)

PCHJONGJANG - Posledná oficiálna fotografia Ri Sol Ču je stará viac ako rok. Severokórejský diktátor Kim Čong-un sa objavuje bez manželky. To dáva možnosť vzniku rôznych teórií.

Žiadne známky života po celé mesiace, žiadna fotografia niekoľko mesiacov: Ri Sol Ču, 31-ročná manželka severokórejského diktátora Kim Čong-una, sa stratila z očí verejnosti. Takmer presne pred rokom, 25. januára 2020, bola naposledy videná na verejnej akcii v divadle Samjiyon po boku svojho manžela.

Čo sa stalo s prvou dámou?

Odborníci predpokladajú, že Kim Čong-un má v súčasnosti obraz „normálnej hlavy štátu“ bez ohľadu na krízu v krajine. Lim Eul Chul, profesor na Kyungnamskej univerzite pre NK News povedal: "Teraz sú v Pjongjangu najdôležitejšie a najnaliehavejšie ekonomické problémy a skutočný úspech - nie formality.”

Na poslednom zábere z 25. januára 2020 je diktátor Kim Čong-n s manželkou Ri Sol Ču na verejnej akcii v divadle Samjiyon.
Zobraziť galériu (2)
Na poslednom zábere z 25. januára 2020 je diktátor Kim Čong-n s manželkou Ri Sol Ču na verejnej akcii v divadle Samjiyon.  (Zdroj: SITA/ AP)

Strach z koronavírusu?

Je chorá? Už v minulosti sa stalo, že ju nebolo vidno celé mesiace - len aby sa bez vysvetlenia náhle objavila po boku svojho manžela. Vtedy však médiá špekulovali skôr o tehotenstve.

Zjavným vysvetlením by bola koronavírusová kríza. „Účasť na verejných aktivitách ako matka s malými deťmi predstavuje riziko infekcie,“ uviedla Hong Min, riaditeľka severokórejskej výskumnej divízie v Kórejskom inštitúte pre národné zjednotenie. Poukazuje tiež na skutočnosť, že aj Kim Čong-un mal v minulom roku len málo verejných vystúpení.

Od roku 2018 je prvou dámou

V roku 2018 bol Ri Sol Ču udelený titul „prvá dáma“. Bolo to prvýkrát za viac ako 40 rokov, čo bol titul oficiálne použitý štátnymi médiami. Podľa tlačovej agentúry AFP je prívlastok „ctený“ zatiaľ vyhradený iba pre severokórejskú hlavu štátu.

Legendárna moderátorka spravodajstva Ri Chun Hee bola povolaná na zverejnenie titulu v štátnej televízii - do televízneho štúdia ju od dôchodku volajú iba pri zvláštnych udalostiach.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaRi Sol Ču
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu