Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Navrhovaný sporný bezpečnostný zákon vyvolal vo Francúzsku ďalšie protesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Ľudia po celom Francúzsku prejavili v sobotu nespokojnosť s navrhovaným sporným bezpečnostným zákonom a zišli sa na protestných zhromaždeniach v mnohých mestách. Informovali o tom organizátori, ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

Týchto zhromaždení bolo viac ako 55, dodali usporiadatelia. Demonštranti v Paríži protestovali nielen proti navrhovanej legislatíve, ale vyjadrili aj podporu umeniu a kultúre, pretože takéto inštitúcie sú pre pandémiu koronavírusu už celé mesiace zatvorené.

Vláda tvrdí, že navrhovaná bezpečnostná legislatíva lepšie ochráni políciu zasahujúcu na demonštráciách. Po opakovaných protestoch verejnosti však vládni predstavitelia prepracovávajú sporný článok 24 navrhovaného bezpečnostného zákona, ktorý obmedzuje práva nakrúcať videá alebo fotografovať službukonajúcich policajtov.

Aktivisti žiadajú, aby bola táto časť zákona úplne vyškrtnutá. Návrh zákona obsahuje aj množstvo ďalších sporných opatrení, ako  napríklad rozsiahlejšie zaznamenávanie demonštrácií policajnými kamerami, a to aj pomocou dronov. Počas januárových víkendov už vyšli do ulíc Paríža a miest po celej krajine tisíce ľudí, ktorí protestovali proti tomuto zákonu.

Viac o téme: ProtestZákonFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu