Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko a Irán apelujú: Chcú zachovanie jadrovej dohody z roku 2015

Iránsky minister zahraničia Javad Zarif
Iránsky minister zahraničia Javad Zarif (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

MOSKVA - Rusko a Irán v utorok na rokovaniach ministrov zahraničných vecí oboch krajín apelovali na "záchranu" jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v Moskve pred začatím rozhovorov uviedol, že "jedna z najnaliehavejších tém je úloha zachrániť Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA)". Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa zase poďakoval Moskve za úsilie "zachrániť JCPOA od rizík a obáv, ktoré vzrástli po tom, čo Spojené štáty (od dohody) odstúpili", a za "konštruktívny a zásadový" postoj voči tejto dohode.

Išlo o prvé rokovania Teheránu a Moskvy odkedy sa Joe Biden stal novým prezidentom USA. Jeho zvolenie podľa AFP zvýšilo šance, že sa túto prelomovú zmluvu podarí zachrániť po tom, čo predošlá administratíva Donalda Trumpa v roku 2018 od predmetnej dohody jednostranne odstúpila. Dohoda z roku 2015 - známa aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) - zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Okrem USA ju podpísali Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko.

Spojené štáty však po odstúpení od dohody na Irán uvalili sériu vlastných, prísnejších sankcií. Irán na ne reagoval niekoľkonásobným porušením jadrovej dohody. Iránska vláda naznačila pripravenosť rokovať s Bidenom, ten to však podmienil tým, že Irán sa vráti k prísnemu dodržiavaniu svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody. Teherán však požaduje od Washingtonu, aby najprv zrušil všetky sankcie.

Viac o téme: RuskoIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu