Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort spravodlivosti USA vyšetruje bývalých zamestnancov: Dôvodom sú prezidentské voľby

Michael Horowitz
Michael Horowitz (Zdroj: TASR/AP Photo/Jacquelyn Martin, file)

WASHINGTON - Generálny inšpektor amerického ministerstva spravodlivosti oznámil v pondelok začiatok vyšetrovania, ktorého cieľom je zistiť, či sa súčasní alebo bývalí predstavitelia tohto rezortu podieľali na pokuse zvrátiť výsledky prezidentských volieb v USA z 3. novembra. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa inšpektora Michaela Horowitza sú vyšetrovaní len zamestnanci rezortu spravodlivosti a žiadni iní vládni predstavitelia. Správa prichádza po zverejnení reportáže amerického denníku The New York Times. Podľa neho viedol bývalý zástupca ministra spravodlivosti pre životné prostredie a prírodné zdroje Jefferey Clark diskusie s vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom o pláne zosadiť úradujúceho ministra spravodlivosti, spochybniť výsledky prezidentských volieb a rozširovať nepodložené správy o rozsiahlych volebných podvodoch.

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer po zverejnení článku vyzval generálneho inšpektora, aby v tejto veci začal vyšetrovanie. Podľa senátora zo štátu New York je "neprijateľné, že by jeden z lídrov Trumpovho ministerstva spravodlivosti bol súčasťou sprisahania s cieľom podkopať vôľu ľudu".

Stúpenci bývalého republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Joea Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov k násilnostiam.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVyšetrovanieWashingtonSpojené štátyMichael Horowitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu