Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump nelichotivo prepisuje dejiny: Snemovňa reprezentantov doručila do Senátu ústavnú žalobu

Exprezident Donald Trump
Exprezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v pondelok formálne predložila Senátu ústavnú žalobu, ktorou exprezidenta Donalda Trumpa obviňuje z podnecovania k útoku na Kapitol.

Ide o vôbec prvý proces obžaloby voči bývalému prezidentovi a v Senáte Spojených štátov sa začne po 8. februári. Proces sa oproti pôvodnému plánu odkladá približne o dva týždne, čo Trumpovi umožní pripraviť si obhajobu proti obvineniu a poskytne  Senátu čas, aby vo funkciách potvrdil nominovaných členov administratívy nového prezidenta Joea Bidena.    

Ako v utorok informovala agentúra AFP, vodca demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer uviedol, že 100 členov Senátu, ktorí budú pôsobiť ako porotcovia, v utorok zloží prísahu a predvolá bývalého prezidenta Trumpa. Snemovňa reprezentantov schválila podanie ústavnej žaloby na Trumpa 13. januára. Trump sa tak stal jediným prezidentom, na ktorého bola podaná ústavná žaloba dvakrát v priebehu funkčného obdobia. Prvýkrát čelil impeachmentu v decembri 2019.

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonSenátSpojené štátyústavná žaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu