Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najvyšší súd v USA ukončil spor týkajúci sa Trumpovho konfliktu záujmov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok ukončil súdny proces s exprezidentom USA Donaldom Trumpom pre podozrenie z nezákonného obohacovania sa počas jeho pôsobenia v Bielom dome. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Trump podľa vznesených obvinení porušoval protikorupčné klauzuly americkej ústavy tým, že si ponechal prepojenia na rozsiahle, ním vybudované podnikateľské impérium. Sudcovia Najvyššieho súdu zrušili rozhodnutia nižších súdov, ktoré umožnili sa ďalej zaoberať žalobami podanými v roku 2017 generálnymi prokurátormi amerického štátu Maryland a federálneho dištriktu Kolumbia i jednou mimovládnou organizáciou. Najvyšší súd tiež nariadil odvolacím súdom v New Yorku a Richmonde v štáte Virgínia, aby žaloby zamietli ako sporné, keďže Trump už viac nie je vo funkcii.

Navrhovatelia obvinili Trumpa z porušovania ustanovení ústavy, ktoré prezidentom zakazujú prijímať dary alebo platby od zahraničných a domácich vládnych predstaviteľov bez súhlasu Kongresu. Generálny prokurátor Marylandu Karl Racine a generálny prokurátor federálneho dištriktu Kolumbia Brian Frosh vtedy citovali ako dôvod žaloby Trumpovu "spleť" prenájmov, nehnuteľností a ďalších firiem po celom svete - podľa nich išlo na základe ústavy o konflikt záujmov.

Hostia Trumpových hotelov či klubov navyše mohli byť v snahe získať si jeho priazeň motivovaní ubytovať sa v týchto zariadeniach, čím exprezident podľa svojich odporcov získaval nespravodlivú výhodu nad konkurenčnými hoteliermi.

Ako príklad uviedli hotel Trump International Hotel nachádzajúci sa v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone. Podľa medializovaných informácií si priestory v tomto hoteli na organizovanie vlastných podujatí opakovane prenajali zahraničné delegácie z rôznych krajín vrátane Kuvajtu či Saudskej Arábie.

Viac o téme: SporUkončenieUSADonald TrumpNajvyšší súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu