Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Portugalsko zaznamenáva rekordné denné prírastky v počtoch infikovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Portugalsko v stredu zaznamenalo rekord v počte nových prípadov ochorenia COVID-19, keď prekonalo hranicu 14.600 infikovaných a zaradilo sa tak ku krajinám s najvyšším prírastkom nakazených na svete, uviedla agentúra AP.

Úrady oficiálne oznámili 14.647 nových infikovaných, teda okolo 3600 viac ako posledné denné maximum spred štyroch dní. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia zmierňovala, vláda a experti predpokladajú, že vrchol krajina dosiahne nasledujúci týždeň. Rekordnú úroveň dosiahol tiež počet pacientov v nemocniciach (5493) a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (681).

Pandémia v Portugalsku naberá na obrátkach od Vianoc, keď boli na štyri dni uvoľnené obmedzenia zhromažďovania a voľného pohybu. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa má Portugalsko najvyšší týždenný prírastok nových prípadov na 100.000 obyvateľov a druhú najvyššiu úmrtnosť na svete. Celkovo má krajina s 10,3 milióna obyvateľov potvrdených 581.605 prípadov nákazy a 9465 mŕtvych.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Verejný zdravotný systém, predovšetkým nemocnice, sa dostal na hranice svojich možností. V stredu by mali v areáli lisabonskej univerzity otvoriť poľnú nemocnicu s 58 lôžkami. V snahe znížiť tlak na nemocnice úrady zriadili viaceré dočasné zdravotnícke zariadenia v objektoch mimo zdravotníckeho sektora. Vláda v stredu uviedla, že čoskoro bude k dispozícii 2300 lôžok v hoteloch, univerzitných internátoch a cirkevných priestoroch pre ďalších pacientov. Pre prudký nárast počtu prípadov úrady zatiaľ odštartovali program rýchlotestov na COVID-19 v školách a najviac postihnutých regiónoch krajiny.

V Portugalsku platí lockdown, vláda sa však zdráha zatvoriť školy. Tvrdí, že ak by tak urobila, niektoré deti by sa nedostali k poriadnemu jedlu a keďže nemajú počítače, prístup k internetu ani vlastnú izbu, nikto by im nepomohol so štúdiom. Napriek tomu sa však niektorí učitelia snažia o uzatvorenie škôl.

Viac o téme: RekordPrírastkyPortugalskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu