Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Maďarský farmaceutický úrad udelil povolenie ruskej vakcíne Sputnik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BUDAPEŠŤ - Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) udelil povolenie ruskej vakcíne Sputnik proti vírusu SARS-CoV-2, informoval v stredu spravodajský server Index.hu. Na dokončenie procesu certifikácie chýba už iba vyjadrenie Národného centra zdravia (NNK).

Farmaceutický úrad preveroval dokumentáciu očkovacej látky od začiatku vlaňajšieho decembra. Úlohou NNK bude preveriť vakcínu laboratórne. Ak bude všetko v poriadku, tak sa podľa servera môže začať dovoz očkovacej látky z Ruska.

Pracovníci OGYÉI sú aj v súčasnosti v Rusku, kde v utorok preverovali závod, v ktorom vakcínu Sputnik vyrábajú. Vo štvrtok majú navštíviť ruskú partnerskú organizáciu, ktorá očkovaciu látku povoľuje. V piatok odcestuje do Moskvy maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý bude okrem iného rokovať aj o detailoch dovozu. Maďarská vláda 14. januára deklarovala, že podporí nákup aj takých vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré neschválila Európska lieková agentúra (EMA).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Maďarsko si dosiaľ prostredníctvom Európskej únie zarezervovalo u piatich výrobcov vakcíny celkovo 19,7 milióna dávok očkovacích látok. Doteraz ich doviezli 130.000. Počet úmrtí od vypuknutia koronavírusovej epidémie dosiahol v Maďarsku 11.615, infikovaných bolo 354.252 osôb. Z ochorenia COVID-19 sa doposiaľ zotavilo 233.232 ľudí.

Maďarsko dostalo návrh zmluvy o nákupe ruskej vakcíny Sputnik

Maďarsko dostalo návrh zmluvy o zaobstaraní ruskej vakcíny Sputnik proti vírusu SARS-CoV-2, oznámil v stredu v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Podľa agentúry MTI šéf diplomacie uviedol, že v tejto súvislosti rokoval s ruským ministrom zdravotníctva Michailom Muraškom, ktorý je zároveň aj spolupredsedom maďarsko-ruskej hospodárskej zmiešanej komisie.

Ak príslušné maďarské orgány podľa jeho slov udelia povolenie ruskej vakcíne pre danú núdzovú situáciu, potom bude navrhovaná zmluva podpísaná a vznikne dohoda o dovoze väčšieho množstva bezpečnej očkovacej látky.

Viac o téme: VakcínaPovolenieMaďarskoKoronavírusSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu