Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecká polícia rozbila veľký gang: Zadržala 19 osôb podozrivých z pašovania migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Viacero podozrivých osôb zadržali a 11 budov prehľadali nemeckí vyšetrovatelia v niekoľkých spolkových krajinách počas utorkovej razie proti gangu pašerákov. Informovala o tom agentúra DPA.

Na akcii, ktorá sa uskutočnila v Berlíne, Dolnom Sasku, Severnom Porýní-Vestfálsku a Hesensku, sa podieľalo viac ako 400 policajtov. Prokuratúra v bavorskom meste Kempten podozrieva 19 osôb vo veku 21-44 rokov, ktorí podľa nej od apríla 2019 tzv. balkánskou trasou za vysoké sumy nelegálne prepašovali do Nemecka približne 140 ľudí prevažne zo Sýrie. Obvinení sú v najmenej 23 prípadoch pašovania cudzincov do krajiny.

Polícia už vlani v auguste zadržala pri meste Füssen neďaleko hraníc s Rakúskom vodiča dodávky, ktorý sa migrantov snažil nelegálne previezť na nemecké územie. Následne prokuratúra v Kemptene spolu s vyšetrovateľmi z viacerých európskych krajín a Europolu v Rakúsku vypátrala a zatkla údajného šéfa tejto pašeráckej skupiny.

Členovia nelegálnej skupiny postupovali podľa prokuratúry systematicky a profesionálne. Využívali napríklad šoférov, ktorí išli pred vozidlami s utečencami a hlásili im prípadné policajné kontroly na cestách. Utečenci hranice často prekračovali peši. Celú akciu koordinoval šéf gangu cez mobilný telefón z bezpečnej vzdialenosti.

Vyšetrovatelia momentálne vyhodnocujú dôkazové materiály, ktoré zaistili pri raziách - vrátane smartfónov použitých na koordináciu pašeráckych operácií.

Viac o téme: GangPašeráciPolícia MigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu