Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Conte žiada pred hlasovaním o dôvere poslancov o podporu

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Taliansky premiér Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte vyzval v pondelok parlament, aby neprekazil plány vlády na boj proti epidémii koronavírusu. Vyjadril sa len niekoľko hodín pred hlasovaním o dôvere, ktoré neskôr v priebehu dňa jeho vládu čaká v Poslaneckej snemovni, informuje agentúra DPA.

Conte uviedol, že jeho vláda počas koronakrízy "maximálne dbala" na záujmy Talianov. Podľa jeho slov krajina v súvislosti s bojom proti koronavírusu zažíva "dramatické chvíle". Uviedol tiež, že má "značne vylepšený plán", ako pomôcť Taliansku zotaviť sa z krízy a využiť prostriedky z európskeho fondu obnovy.

Ak Conteho vláda pondelňajšie hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu "prežije", čaká ju v utorok hlasovanie v Senáte, hornej komore parlamentu. Ak má vláda pokračovať, musia ju odobriť obe komory, vysvetľuje DPA.

Talianska vláda sa ocitla v kríze po minulotýždňovej demisii dvoch ministeriek zo strany Italia Viva (IV), ktorú vytvoril po svojom odchode z koaličnej Demokratickej strany (PD) expremiér Matteo Renzi. Táto strana je síce malá, ale bola považovaná za kľúčovú pre prežitie koalície, ktorej súčasťou je aj stredoľavicová PD a antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S). Napätie v rámci koalície vyvolali najmä spory o tom, ako najlepšie využiť približne 210 miliárd eur z balíka hospodárskej obnovy EÚ. Ten má oživiť ekonomiky členských štátov Únie najviac zasiahnutých pandémiou koronavírusu nového typu. Renzi chce, aby viac prostriedkov smerovalo do zdravotníctva.

Po odchode IV z koalície Conte de facto stratil väčšinu v Senáte, ale podľa talianskych médií je niekoľko senátorov pripravených podporiť súčasnú vládu v situácii, keď Taliansko stále zápasí s pandémiou, ktorá si vyžiadala už viac ako 82.000 obetí a vyvolala krízu v ekonomike.

Viac o téme: PodporaPoslanciHlasovanieTalianskoGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu