Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS WHO neodporúča, aby sa od cestujúcich vyžadovali potvrdenia o zaočkovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok vyzval krajiny sveta, aby prijali koordinované opatrenia na zaistenie bezpečného cestovania počas pandémie nového koronavírusu. Zároveň sa však vyslovil proti tomu, aby sa pri cestovaní vyžadovali potvrdenia o absolvovaní očkovania proti koronavírusu, informovala agentúra AFP.

"Vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu (infekcie) dosiaľ nie je známy a dostupnosť vakcín je v súčasnosti príliš obmedzená, výbor odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní," uvádza sa vo vyhlásení Výboru pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nádeje na to, že očkovanie by mohlo byť najlepším východiskom z pandémie aktuálne podkopávajú aj obavy, že novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín, uvádza AFP. Výbor WHO v piatok tiež apeloval na to, aby sa na celosvetovej úrovni zintenzívnili tzv. sekvenčné štúdie koronavírusu SARS-CoV-2 s cieľom lepšie čeliť vznikajúcim  variantom tohto vírusu.

Predmetný výbor WHO sa obvykle stretáva len raz za tri mesiace, v piatok však absolvoval už šieste stretnutie ohľadom pandémie. Na virtuálnom zasadnutí diskutoval práve o nových variantoch koronavírusu, ktoré sa nedávno objavili v Británii, Južnej Afrike či Brazílii, pričom ich bolo možné identifikovať len tzv. sekvenčnou analýzou ich genetického kódu. Takúto štúdiu však nie je možné vykonať kdekoľvek, uvádza AFP.

Výbor v súvislosti s v novými variantmi vyzval na rozšírenie takýchto štúdií a apeloval tiež, aby svetová vedecká komunita vzájomne viac spolupracovala a zdieľala výskumné údaje. Samotnú WHO zároveň výbor vyzval, aby zaviedla "štandardizovaný systém pre pomenovanie nových variantov, ktorý sa vyhne geografickým označeniam," v snahe zabrániť stigmatizácii jednotlivých krajín.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaCestovanie WHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu