Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Azerbajdžan zverejnil, koľko vojakov padlo počas bojov v Náhornom Karabachu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

BAKU - Azerbajdžanské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že počas bojov v Náhornom Karabachu zahynulo 2841 príslušníkov azerbajdžanských ozbrojených síl. S odvolaním sa na tlačovú službu ministerstva o tom informovala agentúra TASS, ktorá dodala, že ďalších 64 azerbajdžanských vojakov je nezvestných. Ministerstvo zverejnilo ich menný zoznam aj s fotografiami.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany označilo padlých v konflikte v Náhornom Karabachu za mučeníkov a o obnovení bojov v tejto Arménmi obývanej azerbajžanskej enkláve píše ako o "vlasteneckej vojne". 

Arménsko ešte v polovici novembra informovalo, že boje o Karabach si v radoch jeho armády vyžiadali vyše 2300 obetí na životoch. Podľa tejto bilancie zahynulo aj najmenej 143 civilistov. Azerbajdžan vtedy svoju bilanciu ranených, padlých a nezvestných nezverejnil.

Konflikt, ktorý opätovne vypukol v septembri, si vyžiadal viac ako 6000 mŕtvych vrátane civilistov, informovali vlani na sklonku jesene tlačové agentúry. Fáza bojových operácií sa skončila 10. novembra, deň po tom, ako arménsky premiér Nikol Pašinjan, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin podpísali vyhlásenie o ukončení bojov. 

Azerbajdžan zverejnil, koľko vojakov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

V súlade s touto dohodou mali jednotky armády Náhorného Karabachu a Azerbajdžanu zostať na pozíciách, na ktorých boli v čase vstupu prímeria do platnosti. Obe strany sa zaviazali aj k výmene zajatcov a vydanie tiel padlých. Najväčší odpor v Karabachu a Arménsku vyvolala tá časť dohody, ktorá sa týkala vrátania časti území enklávy pod správu Azerbajdžanu. Dodržiavanie dohody o prímerí monitorujú ruskí vojaci.

V pondelok z iniciatívy ruského prezidenta v Moskve konalo rokovanie, na ktorom Alijev, Pašinjan a Putin zhodnotili plnenie trojstranného vyhlásenia z 9. novembra a rokovali o ďalších krokoch k vyriešeniu existujúcich problémov v regióne. 

Po tomto stretnutí, ktoré trvalo takmer štyri hodiny, bolo podpísané spoločné vyhlásenie o nových projektoch infraštruktúry v Náhornom Karabachu. Na ich realizáciu bude dohliadať trojstranná pracovná skupina na úrovni podpredsedov vlády. Náhorný Karabach sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane a je medzinárodne neuznaným štátom. Okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

Viac o téme: VojaciúmrtiaKonflikt AzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu