Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Moskve sa v pondelok uskutoční dôležitý summit: Hlavnou témou je Náhorný Karabach

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o nadchádzajúcom trilaterálnom stretnutí lídrov Ruska, Arménska a Azerbajdžanu o Náhornom Karabachu, ktoré sa bude konať 11. januára v Moskve. Podľa agentúry Interfax o tom informovala tlačová služba Kremľa.

Z rozhovoru vyplynulo, že v Moskve sa bude diskutovať o ďalších krokoch v záujme nastolenia trvalého mieru v tomto regióne. Kremeľ konštatoval, že Macron vyjadril podporu Rusku, ktoré sa snaží o urovnanie konfliktu v tejto arménskej enkláve na území Azerbajdžanu. Francúzsky prezident súčasne vyzdvihol význam humanitárnej pomoci obyvateľstvu, a to aj prostredníctvom špecializovaných medzinárodných organizácií.

Tlačové agentúry pred tým informovali, že pondelková schôdzka v Moskve sa uskutoční za účasti Putina, arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. Títo traja politici podpísali 9. novembra spoločné vyhlásenie o úplnom prímerí v Náhornom Karabachu, ktoré začalo platiť 10. novembra.

V súlade s touto dohodou mali jednotky armády Náhorného Karabachu a Azerbajdžanu zostať na pozíciách, na ktorých boli v čase vstupu prímeria do platnosti. Obe strany sa zaviazali aj k výmene zajatcov a vydanie tiel padlých. Najväčší odpor v Karabachu a Arménsku vyvolala tá časť dohody, ktorá sa týkala vrátania časti území enklávy pod správu Azerbajdžanu.

Dodržiavanie dohody o prímerí monitorujú ruskí vojaci. Konflikt, ktorý opätovne vypukol v septembri, si vyžiadal viac ako 6000 mŕtvych vrátane civilistov. Náhorný Karabach sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane a je medzinárodne neuznaným štátom. Okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

Viac o téme: SummitRuskoAzerbajdžanMoskvaArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu