Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsko odmieta tvrdenia, že v Mali bombardovalo civilistov, odkazuje ministerka obrany

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ministerka obrany Florence Parlyová
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ministerka obrany Florence Parlyová (Zdroj: SITA/Benoit Tessier/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová v nedeľu odmietla tvrdenia, že francúzske letectvo bombardovalo civilistov v strednom Mali. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo tak reagovalo na správy, že dňa 3. januára zahynulo v Mali najmenej 20 civilistov po tom, čo francúzsky vrtuľník bombardovala svadobnú oslavu. "Nebola tam žiadna oslava, ani ženy, ani deti. Boli tam len muži... Toto sú fakty, presné, potvrdené, overené, certifikované," priblížila Parlyová detaily útoku, pri ktorom francúzske jednotky údajne usmrtili "niekoľko desiatok džihádistov". Zároveň uviedla, že spomínaného útoku sa nezúčastnili žiadne vrtuľníky.

Svedkovia však tvrdia, že počas dvoch náletov francúzskej armády na dedinu Bounti zahynulo najmenej 20 civilistov. V sobotu médiá informovali o už treťom vážnom útoku na francúzskych vojakov od konca vlaňajšieho decembra, keď v priebehu jedného týždňa bolo v Mali zabitých päť francúzskych vojakov.

Išlo už o tretí vážny útok na francúzskych vojakov od konca vlaňajšieho decembra, keď v priebehu jedného týždňa bolo v Mali zabitých päť francúzskych vojakov. Cieľom misie francúzskych vojakov v Mali je potlačiť a neutralizovať islamistické skupiny pôsobiace v oblasti afrického Sahelu. V tejto súvislosti Francúzsko odvelilo do regiónu približne 5100 vojakov. Tí spolupracujú s ozbrojenými silami protiteroristickej skupiny G5 Sahel, ktorú tvoria krajiny Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger.

Viac o téme: BombardovanieCivilistiFrancúzskoMaliFlorence Parlyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu