Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ultrapravičiari chcú vytvoriť celoeurópsku stranu

Francúzsky ultrapravicový líder Jean-Marie Le Pen
Francúzsky ultrapravicový líder Jean-Marie Le Pen

VIEDEŇ - Krajne pravicoví lídri z Rakúska, Belgicka, Bulharska a Francúzska zverejnili v piatok v rakúskej metropole plán vytvoriť celoeurópsku nacionalistickú stranu.

Zámer založiť Európsku liberálnu stranu ohlásil vo Viedni líder Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, Jean-Marie Le Pen z francúzskeho extrémne pravicového Národného frontu, Frank Vanhecke z belgickej strany Flámsky záujem a Volen Siderov, šéf bulharskej ultranacionalistickej strany Ataka. Iniciátori myšlienky chcú získať rovnako orientované strany z ďalších krajín v snahe dostať sa do Európskeho parlamentu.

Lídri uviedli, že oslovia strany s rovnakými postojmi na Cypre, v Dánsku, Nemecku a Holandsku, a tiež v Chorvátsku a Srbsku, ktoré nie sú členské krajiny EÚ. "Vlastenci všetkých krajín spojte sa," vyhlásil Strache, ktorého strana bola v minulosti obvinená z protiimigrantských a antisemitských stanovísk. Strache verí, že sa mu do konca novembra podarí zjednotiť pravicové strany z 10 európskych krajín a vytvoriť blok, ktorého misiou by bolo "zachrániť západný svet od islamu a ďalších postrehnuteľných hrozieb," povedal líder FPÖ novinárom. Rakúski socialisti označili zámer za absurdný. Vyhlásenie ultrapravičiarov sa považuje za pokus oživiť bývalý európsky blok ITS rozpustený v novembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu