Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Costa zopakoval priority portugalského predsedníctva: Víta očkovaciu kampaň

Portugalský premiér António Costa
Portugalský premiér António Costa (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LISABON - Najdôležitejšou prioritou portugalského predsedníctva v Rade Európskej únie v prvom polroku 2021 je hospodárske oživenie. Uviedol to portugalský premiér António Costa na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Lisabone.

Michel navštívil Lisabon pri príležitosti oficiálneho otvorenia portugalského predsedníctva v Rade EÚ. Podľa tlačovej agentúry DPA Costa informoval, že s Michelom diskutoval o troch hlavných prioritách portugalského predsedníctva - oživenie európskeho hospodárstva po koronakríze, posilnenie európskeho sociálneho piliera a posilnenie strategickej autonómie EÚ.

"Po vynikajúcej práci nemeckého predsedníctva je čas konať, aby sa zabezpečilo spravodlivé, ekologické a digitálne oživenie," vysvetlil Costa priority svojej krajiny Podľa jeho slov ekonomické zotavenie po kríze spojenej s COVID-19 bude založené na dvoch pilieroch: klimatických zmenách a digitálnej transformácii.

Spresnil, že obe témy by sa mali vnímať nie ako prekážka, ale ako šanca na modernizáciu Európy. Costa zároveň zdôraznil, že bez rozsiahleho očkovania v krajinách Európskej únie nedôjde k potrebnému ekonomickému oživeniu, a ocenil  rozhodnutie Európskej komisie zakúpiť vakcínu proti COVID-19 pre všetky 27 členské štáty eurobloku.

Viac o téme: BruselPortugalskoLisabonEurópska úniaAntónio Costa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu