Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prieťahy v príchode misie WHO nie sú spôsobené len otázkou víz, tvrdí čínske ministerstvo

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

PEKING - Odkladanie už dlhý čas plánovanej misie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne nie je iba otázkou vstupných víz, nechal sa v stredu počuť Peking.

Predstavitelia WHO majú v krajine skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa po prvý raz objavil pred rokom v stredočínskom meste Wu-chan. Podľa pôvodného časového harmonogramu sa táto značne spolitizovaná misia mala začať už tento týždeň, píše agentúra AFP. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing v stredu na tlačovom brífingu povedala, že rokovania medzi oboma stranami, týkajúce sa presného dátumu a presne stanoveného popisu činnosti odbornej delegácie, sa ešte neskončili.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Otázka vypátrania pôvodu (koronavírusu) je neuveriteľne zložitá. Aby sme zabezpečili, že práca medzinárodného expertného tímu bude mať hladký priebeh, musíme urobiť nevyhnutné úkony a všetko náležite pripraviť," zdôvodnila hovorkyňa rezortu čínskej diplomacie. Čína podľa jej slov "robí všetko pre to, aby medzinárodnej skupine odborníkov zabezpečila na pobyt v Číne dobré podmienky".

WHO oznámila ešte vlani v decembri, že v januári vycestuje do Číny medzinárodný tím expertov, aby pomohol pri vyšetrovaní možného pôvodu ochorenia COVID-19 u zvierat. V tíme týchto odborníkov majú byť epidemiológovia a veterinárni špecialisti. Vedci pod vedením WHO by sa chceli vrátiť na trhovisko vo Wu-chane, kde vlani v decembri zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2.

Nový koronavírus sa postupne z Číny rozšíril do celého sveta. Nakazilo sa ním viac ako 86 miliónov ľudí a viac ako 1,8 milióna zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19 - chorobou, ktorú tento vírus spôsobuje.

Viac o téme: VízaMinisterstvo zdravotníctvaČínaWHOPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu