Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Obetí z prvej línie pribúda: Smutné osudy tých, ktorí bojujú za naše životy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, facebook)

BRATISLAVA - Ešte v októbri zasiahla Slovensko správa o smrti 48-ročného lekára z Oravy. Rastislav Melek bol prvou obeťou zákerného koronavírusu z radov našich zdravotníkov. Z radov ľudí, ktorí pôsobia v prvej línii. No už v tom čase sa dalo predpokladať, že by sme boli veľkí optimisti, ak by sme počítali s tým, že bude aj poslednou.

Skromný, vľúdny človek a veľmi dobrý obvodný lekár. Týmito slovami opisovali Rastislava, ktorý pôsobil v obci Lokca, v okrese Námestovo. Premiér Igor Matovič v tom čase podotkol, že nechce, aby na Slovensku zomierali zdravotné sestry a lekári len preto, lebo pre niekoho je právo cudzích ľudí na ochranu zdravia a života nepodstatná hodnota.

Rastislavova manželka sa vyjadrila, že nebýval chorý. Dvojica spoločne vychovávala 10-ročného syna.
Zobraziť galériu (4)
Rastislavova manželka sa vyjadrila, že nebýval chorý. Dvojica spoločne vychovávala 10-ročného syna.  (Zdroj: Facebook)

Bohužiaľ, od októbra sa u nás pandemická situácia nezlepšila. Práve naopak. Denne pribúdajú desiatky obetí. A medzi nimi sú aj ďalší, ktorí bojovali v prvej línii. "Už si nemôžeme dovoliť byť nezodpovední, situácia v nemocniciach je veľmi vážna a zomierajú nám aj naši zdravotníci," vyjadril sa v utorok minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Hrdinovia pandémie

Jozef Horňák, vojak v zálohe, ktorý mal len 47 rokov, poslednýkrát vydýchol 1. januára tohto roka. Pracoval v nemocnici, pomáhal aj počas celoplošného testovania. S koronavírusom bojoval tri týždne. Žiaľ, nákaza bola silnejšia. Zanechal po sebe manželku a dcérku Ninku.

Bolestivý príbeh vojaka Jozefa (†47): Pomáhal v boji s pandémiou, napokon ho zabil KORONAVÍRUS

KORONAVÍRUS Obetí z prvej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ešte 29. decembra zahynula zdravotníčka Janka Backová. Mala 55 rokov. Jana bola držiteľkou ocenenia Biele srdce na regionálnej úrovni. Na parte stojí, že milovala svoju prácu a rodinu. Zomrieť mala práve po nakazení koronavírusom.

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Utorok 5. januára 2021

V karanténnom centre v Lešti zahynul, taktiež 29. decembra, rotný Juraj Kemláge. Život rodáka z Nitry vyhasol len deň pred jeho narodeninami. Mal 35 rokov. V ozbrojených silách pôsobil od roku 2005. 

"O jeho kvalitách hovorí tak odborná kvalifikácia potápača a muničiara, poltucet absolvovaných odborných kurzov, viaceré vyznamenania, ako aj dvojnásobné nasadenie v operácii ISAF v Afganistane. Aktuálne sa pripravoval na ďalšie nasadenie v Bosne a Hercegovine. Bohužiaľ, táto príprava zostane nedokončená," uviedla Vojenská podporná nadácia.

Po tom, ako mal Juraj pozitívny test, zvolil si pobyt v spomínanom karanténnom zariadení. Nechcel ohroziť svoju manželku a dve deti. "Jeho manželka Danka a ich štvorročný a polročný synovia však ostali bez milujúceho manžela a otca," dodala nadácia. 

POMÔŽME RODINE ROTNÉHO JURAJA KEMLÁGEHO Počas pobytu v karanténnom centre v Lešti 29. decembra, deň pred svojimi 36...

Uverejnil používateľ Vojenská podporná nadácia Streda 30. decembra 2020

Ozbrojené sily v utorok informovali aj o úmrtí príslušníka Protilietadlovej raketovej brigády Nitra, rotmajstera Jozef Krčmára, ktorý v Nitre pracoval celých 18 rokov. "Jozef sa po pozitívnom antigénovom teste rozhodol absolvovať karanténu sám, aby neohrozil svoju milovanú rodinu. Včera ráno ho už však príbuzní nedokázali kontaktovať. Navždy nás opustil," znelo v smutnom príspevku. 

STRATILI SME ĎALŠIEHO KOLEGU Včera nás nečakane opustil náš kolega, príslušník Protilietadlovej raketovej brigády...

Uverejnil používateľ Ozbrojené Sily SR Utorok 5. januára 2021

Za hranicou únosnosti

Situácia je momentálne vážna najmä v Nitrianskom kraji. Riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Milan Dubaj sa vyjadril, že v tomto zariadení je často už za hranicou únosnosti. 

„Počet covidových pacientov sa stále pohybuje okolo 200, ventilovaných je do dvadsať ľudí, denne je nad desať úmrtí. Denne vypadávajú ďalší pracovníci a stále je mimo práce 200 z nich. Už neviem, akým slovom by som mal vyjadriť obrovské vyčerpanie, fyzické aj psychické, týchto ľudí, ktorí toto denne znášajú. Ako vyjadriť obdiv k nim, že napriek všetkým okolnostiam stále do tej práce prichádzajú," povedal.

KORONAVÍRUS Silná výzva riaditeľa nemocnice: Na dobrovoľnosť už nie je čas! Nitru čaká oravský scenár

Čiarou, ktorá bola prekročená, je podľa Dubaja pre týchto ľudí úmrtie jedného z nich. "V posledných dňoch nám zomrel kolega urológ, zomrel nám pracovník covidového urgentu a bohužiaľ dnes nám zomrel kolega internista. To sú veci, ktoré veľmi ťažko znášam ja i kolektív tejto nemocnice,“ uviedol.

Nádej, že obetí bude stále menej, prináša očkovanie. Začalo sa s ním koncom decembra. Prioritne by mali byť zaočkovaní práve tí, ktorí pôsobia v prvej línii. Smutné však je, že zatiaľ čo mnohé rodiny prišli o svojich milovaných, stále sa nájdu ľudia, ktorí neveria, že to, čo sa deje, je naozaj vážne. 

NEMOCNICA V NITRE MELIE Z POSLEDNÉHO, KREMATÓRIÁ SÚ PLNÉ A CHLADIACI PRÍVES JE UŽ V PREVÁDZKE: ALENA VŠAK POŽADUJE IBA...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Utorok 5. januára 2021
Viac o téme: ObeteSlovenskoKoronavírusPrvá línia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu