Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Čína si dáva poriadne na čas: Experti, ktorí majú skúmať pôvod pandémie, stále čakajú na víza

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Čína stále nevydala potrebné povolenia pre odborníkov medzinárodnej misie pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí majú v krajine skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Niektorí jeho členovia už pritom do Číny vycestovali. V utorok to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP.

"Dnes sme sa dozvedeli, že čínske úrady ešte nevydali všetky potrebné povolenia potrebné na príchod tímu do Číny," povedal Tedros prítomným novinárom. "Som z tejto správy veľmi sklamaný," povedal a dodal, že dvaja členovia misie sú už na ceste do Číny a ďalší ju museli na poslednú chvíľu zrušiť.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan na utorňajšom brífingu spresnil, že problémom je nedostatočný počet vízových povolení. WHO vlani v decembri oznámila, že v januári vycestuje do Číny medzinárodný tím expertov, aby pomohol pri vyšetrovaní možného pôvodu ochorenia COVID-19 u zvierat. V tíme týchto odborníkov majú byť epidemiológovia a veterinárni špecialisti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vedci pod vedením WHO by sa radi vrátili na trhovisko v čínskom meste Wu-chan, kde vlani v decembri zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2. Nový koronavírus sa postupne z Číny rozšíril do celého sveta. Nakazilo sa ním viac ako 86 miliónov ľudí a viac ako 1,8 milióna zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19 - chorobou, ktorú tento vírus spôsobuje.

Viac o téme: PandémiaOdborníciČínaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu