Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS EÚ poslala ďalšiu zdravotnú pomoc pre Severné Macedónsko a Čiernu Horu

Respirátor
Respirátor (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRUSEL - Európska únia v rámci svojho globálneho úsilia skoncovať s koronavírusovou pandémiou odoslala ďalšie zdravotné prostriedky na ochranu osôb do Severného Macedónska a Čiernej Hory. V utorok o tom informovala Európska komisia (EK).

Ochranné prostriedky boli zaslané z lekárskych rezerv tzv. nástroja rescEU, zo skladov v Grécku a Nemecku. Severné Macedónsko dostalo v rámci novej pomoci 107.000 masiek typu FFP2, 35.000 lekárskych plášťov a 140.000 ochranných kombinéz. Čierna Hora dostane 78.000 masiek typu FFP2 a 15.000 lekárskych plášťov.

"Aj najnovšia dodávka zdravotníckeho materiálu do Severného Macedónska a Čiernej Hory demonštruje pridanú hodnotu lekárskej rezervy rescEU v boji proti pandémii koronavírusu. Očakávame, že v roku 2021 budú tieto európske zdravotnícke zásoby ďalej rásť, čo zvýši úsilie krajín v rámci EÚ i mimo nej v boji proti pandémii," uviedol v správe pre médiá eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Komisia pripomenula, že od vypuknutia pandémie bolo prostredníctvom nástroja rescEU dodaných viac ako milión ochranných prostriedkov FFP2 a FFP3 do Talianska, Španielska, Chorvátska a Litvy, a mimo hraníc Únie aj do Severného Macedónska, Čiernej Hory a Srbska.

Lekárska rezerva rescEU umožňuje rýchle dodanie lekárskeho vybavenia do krajín, ktoré to najviac potrebujú. Zásoby, ktoré v súčasnosti zhromažďuje a skladuje šesť členských štátov EÚ (Dánsko, Grécko, Maďarsko, Nemecko, Rumunsko a Švédsko), umožňujú Únii rýchlejšie reagovať na zdravotné krízy na európskom kontinente.

Viac o téme: Čierna HoraKoronavírusSeverné MacedónskoZdravotná pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu