Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Holandsko priznalo, že nebolo pri zavádzaní plošného očkovania pohotové

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Holandsko mohlo začať očkovať ľudí proti koronavírusu oveľa skôr, ale nebolo dosť pohotové, keď sa vlani v novembri prijímali potrebná rozhodnutia. Podľa utorkovej správy portálu DutchNews.nl to v pondelok večer priznal minister zdravotníctva Hugo de Jonge pred poslancami parlamentu v rámci rozpravy o národnej stratégii očkovania.

Minister pripomenul, že Holandsko predpokladalo, že najskôr bude schválená vakcína od firmy Astra-Zeneca, ktorá nevyžaduje skladovanie očkovacích látok pri extrémne nízkych teplotách, a že vďaka tomu celonárodný očkovací program budú môcť realizovať aj rodinní lekári. Avšak na trhu EÚ ako prvá prišla vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, a tá nie je vhodná na použitie v malých očkovacích centrách.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

De Jonge v pondelok večer informoval poslancov, že mohol konať aj ináč a požiadať miestne zdravotné rady, aby sa aj vďaka ich znalostiam a odbornosti v rozsiahlych očkovacích kampaniach včas pripravili na vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. "Dospel som k záveru, že sme sa ukázali ako nedostatočne obratní a neboli sme schopní dostatočne rýchlo reagovať na zmeny, ku ktorým došlo," opísal situáciu De Jonge.

Holandská vláda je terčom kritiky pre pomalé prístup k očkovaciemu programu, najmä keď ďalšie krajiny Európskej únie už s očkovaním začali koncom decembra. De Jonge v tejto súvislosti vyjadril nádej, že očkovací program v Holandsku bude dokončený do tretieho štvrťroka 2021.

Viac o téme: OčkovaniePriznanieHolandskoKoronavírusHugo de Jonge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu