Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Britský premiér Johnson oznámil celoplošný lockdown v Anglicku

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson oznámil v pondelok večer nový celoplošný lockdown v Anglicku. Ľudí požiadal, aby avizované opatrenia dodržiavali už od tohto večera, hoci parlament ich bude schvaľovať v stredu. Očakáva sa, že v poradí tretí takýto lockdown potrvá najmenej do polovice februára v rámci boja proti novému rýchlejšie sa šíriacemu variantu koronavírusu.

Johnson v televíznom vystúpení vyhlásil, že krajina je v "kritickom momente", keď počty nových prípadov nákazy rýchlo narastajú vo všetkých jej častiach. Pripomenul, že tamojšie nemocnice sú pod najväčším tlakom od začiatku pandémie.

Nový variant koronavírusu sa šíri "frustrujúcou a alarmujúcou" rýchlosťou, uviedol tiež Johnson, čo podľa jeho slov znamená, že "je oveľa, oveľa pravdepodobnejšie, že sa ním nakazíte". Ľudí preto vyzval, aby "zostali doma", uviedla televízia Sky News.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Výnimkou zo zákazu vychádzania bude dochádzanie do práce, ak ľudia nemôžu pracovať z domu, nákup nevyhnutných potrieb ako potraviny a lieky, poskytnutie pomoci zraniteľným osobám, návšteva lekára lebo test na koronavírus, ako aj cvičenie jedenkrát denne.

Na dištančné vzdelávanie prejdú od utorka všetky školy a univerzity. Uzavreté budú tiež všetky obchody a prevádzky služieb ako kaderníctva, ktoré nie sú nevyhnutné. Reštaurácie budú môcť predávať len jedlo, ktoré si zákazníci vezmú so sebou, píše agentúra AP. V pondelok bolo v Anglicku v nemocniciach 26.626 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o vyše 30 percent viac ako pred týždňom a o 40 percent nad maximom z prvej vlny pandémie na jar minulého roka.

Viac o téme: OpatreniaAnglickoBoris JohnsonKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu