Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predmestia austrálskeho Perthu ohrozuje lesný požiar: Nekontrolovateľne sa šíri

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PERTH - Južné predmestia austrálskeho Perthu ohrozuje lesný požiar, ktorý sa nekontrolovateľne šíri od soboty a zničil už viac ako 230 hektárov lesných porastov. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Hasiči síce medzičasom znížili stupeň ohrozenia požiarom, ale naďalej varujú pred rizikom možného ohrozenia životov a majetku, keďže oheň sa nedarí dostať pod kontrolu a podmienky v oblasti požiaru sa neustále menia. Úrady vyzvali obyvateľov, aby neopúšťali svoje domovy, a to nielen pre splodiny horenia, ale aj toxické látky pravdepodobne sa šíriace zo skládky zachvátenej lesným požiarom. Nateraz nie je známe, čo lesný požiar spôsobilo.

V metropolitnej oblasti Perthu a okolí vyčíňajú aj ďalšie požiare. Jeden si v nedeľu vynútil evakuáciu asi 60 ľudí z kondomínia pre dôchodcov na juhovýchodnom predmestí Gosnells. Horúce a veterné počasie, keď teploty majú vystúpiť k 40 stupňom Celzia, sa v oblasti Perthu predpovedajú aj pre tento týždeň. Západná Austrália, kde sa Perth nachádza, bola vlani ušetrená od ničivých lesných požiarov, ktoré najviac postihli dva najľudnatejšie štáty - Nový Južný Wales a Viktóriu. Na konci roku 2019 a začiatkom roku 2020 požiare v celej Austrálii zničili viac ako 24 miliónov hektárov suchých krovinatých porastov a lesov. O život prišlo viac ako 30 ľudí. Zničené boli tisíce domov.

Viac o téme: PožiarAustráliaPerth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu