Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Eurokomisárka pre zdravie: Hlavný problém s vakcínami v EÚ je malá výrobná kapacita

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová cez víkend obhajovala postup Európskej únie pri získavaní vakcín proti covidu-19. Povedala, že jadrom problému nie je nedostatočný počet objednávok, ale malé výrobné kapacity firiem. Podľa komisárky, s ktorou hovorila agentúra DPA, sa to týka aj nemeckej firmy BioNTech, ktorá vyvinula látku spoločne s americkou firmou Pfizer. Touto vakcínou sa už v únii očkuje.

Kyriakidisová sľúbila, že sa zásobovanie očkovacími látkami postupne zlepší. Reagovala na kritiku, podľa ktorej Európska komisia (EK) neobjednala od firiem BioNTech a Pfizer dostatočné množstvo dávok.

Komisárka tvrdila, že rokovania o vakcínach sa začali včas, čo pomohlo zvýšiť vo firme BioNTech výrobnú kapacitu. Komisia vyjednala zatiaľ dodávku 300 miliónov očkovacích dávok.

KORONAVÍRUS Riaditeľ spoločnosti BioNTech: Pracujeme na zvýšení produkcie vakcíny

„Len z toho možno naočkovať až 28 miliónov Nemcov,“ povedala Kyriakidisová. Dodala, že kontrakty už boli uzavreté aj s ďalšími výrobcami. Únijné štáty sa podľa nej dohodli, že sa nedá sústrediť iba na "jedno miesto na mape", pretože potom by niektoré štáty mohli zostať bez vakcíny.

„Situácia sa postupne zlepší,“ povedala Kyriakidisová. Podľa nej komisia rokuje s BioNTech-om o ďalších vakcínach a chce podporiť rozšírenie výrobnej kapacity tejto firmy. Očakáva sa tiež skoré povolenie očkovacích látok iných firiem.

„EÚ si viedla pri výbere výrobcov vakcín dobre, ak vieme, že vlani na jeseň nikto netušil, ktorá z vyvíjaných látok bude účinná. A ide predovšetkým o toto: Európa je prepojená a my riešime túto krízu najrýchlejšie zo všetkých. O to má záujem tiež Nemecko,“ dodala komisárka.

V EÚ je zatiaľ chválená len vakcína firiem Pfizer/BioNTech, Európska agentúra pre lieky (EMA) ale posudzuje aj vakcínu amerického výrobcu Moderna, ktorou sa už v USA očkuje. S touto firmou EK uzavrela kontrakt na 160 miliónov dávok. Rokuje aj s výrobcami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac, čo by po schválení mohlo umožniť rozdeliť medzi členské štáty EÚ cez miliardu dávok.

Viac o téme: Vakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu