Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet obetí výbuchov na letisku v Jemene stúpol na najmenej 26

Výbuch na letisku v Jemene Zobraziť galériu (2)
Výbuch na letisku v Jemene (Zdroj: SITA/AP Photo)

ADEN - Najmenej 26 mŕtvych a vyše 50 zranených si vyžiadali explózie, ktoré v stredu otriasli medzinárodným letiskom v Adene na juhu Jemenu. K výbuchom došlo krátko po tom, ako na letisku pristálo lietadlo s členmi novej jemenskej vlády národnej jednoty, informovala agentúra AFP.

Čo explózie spôsobilo, ani kto je za ne zodpovedný, nebolo bezprostredne jasné. Niektorí jemenskí predstavitelia naznačili, že mohlo ísť o útok miestnych povstalcov podporovaných Iránom, ktorý bol namierený voči členom novej vlády. Na videozázname AFP bolo vidno, ako do areálu letiska dopadli objekty pripomínajúce rakety, ktoré po dopade explodovali. K dvojici výbuchov došlo v momente, keď členovia novej vlády vystupovali z lietadla. Žiaden z ministrov ani členov posádky vládneho lietadla neutrpel zranenia.

Výbuchy však spôsobili paniku medzi členmi vlády, ktorí v obave o svoje životy utekali naspäť do lietadla alebo na letiskovú plochu. Po explózii bolo vidieť stĺp hustého dymu stúpajúceho do povetria z blízkosti letiskového terminálu. Svedkovia videli ležať na pristávacej ploche ľudské telá. Jeden z ministrov novej vlády pre AP naznačil, že letisko v Adene sa mohlo stať terčom útoku dronov. Ministrov po explózii okamžite evakuovali z letiska a previezli do prísne stráženého paláca v Adene, v blízkosti ktorého následne došlo k ďalšiemu výbuchu. Členov vlády však neohrozil.

Počet obetí výbuchov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jemenská medzinárodne uznávaná vláda a prívrženci separatistickej organizácie Južná prechodná rada (STC) vytvorili 18. decembra novú vládu. Jej členovia sa oficiálne ujali funkcií pred niekoľkými dňami v Saudskej Arábii. Sformovanie novej vlády by malo zefektívniť boj proti šiitským povstalcom, tzv. húsíom, ktorí ovládajú rozsiahle oblasti Jemenu, prevažne v jeho severnej časti, vrátane hlavného mesta Saná. Nový kabinet bude preto úradovať z Adenu, dôležitého prístavného mesta na juhu Jemenu.

Viac o téme: VýbuchLetiskoObeteJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu