Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obchodnú dohodu s Európskou úniou podpísal aj Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v stredu podpísal pobrexitovú dohodu o obchode a spolupráci medzi Európskou Úniou a Spojeným kráľovstvom. Informovala o tom televízna stanica CNN.

"Podmienky tejto dohody sú vynikajúce nielen pre túto krajinu, avšak aj pre našich priateľov a partnerov," uviedol pri podpisovaní Johnson, ktorého cituje agentúra AFP. Spomínaný dokument do Londýna dopravili na stíhačke britského Kráľovského letectva (RAF) z Bruselu, kde ju v stredu ráno podpísali Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, píše AFP. Johnson na dokument pridal svoj podpis krátko po tom, ako Dolná snemovňa britského parlamentu schválila - v pomere hlasov 521 k 73 - ratifikačný zákon k zmieňovanej dohode. Ten vstúpi do platnosti až po tom, ako o ňom bude hlasovať aj horná komora parlamentu a dostane formálny súhlas kráľovnej Alžbety II.

Snemovňa lordov o ratifikačnom zákone už začala rokovať, avšak hlasovanie je zatiaľ v nedohľadne. K návrhu zákona sa totiž plánuje vyjadriť až 127 členov Hornej snemovne. Vyjednávači oboch strán oznámili 24. decembra dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Ak ju schváli aj horná komora britského parlamentu, platiť bude - zatiaľ predbežne - od 1. januára.

Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode začne o niekoľko týždňov - v januári - a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci. Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome roka, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Dokument upravuje aj ďalšie témy - napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

Viac o téme: DohodaBritániaBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu