Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump vetoval návrh rozpočtu o obrane

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu vetoval návrh zákona o národnej obrane (NDAA), informovala agentúra AP.

Trump návrh podľa svojich slov nepodporil, pretože nezahŕňa dôležité opatrenia v oblasti národnej bezpečnosti, jeho súčasťou sú opatrenia, ktoré neberú do úvahy veteránov a vojenskú históriu USA, a je v rozpore s úsilím jeho vlády uprednostňovať záujmy Ameriky v oblasti národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky, píše agentúra Reuters.

"Je to darček pre Čínu a Rusko," uviedol Trump vo vyjadrení pre Snemovňu reprezentantov amerického Kongresu. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu návrh rozpočtu o obrane na rok 2021 schválila 9. decembra pomerom hlasov 335:78. Návrh zahŕňal zvýšenie platov príslušníkov amerických ozbrojených síl o tri percentá a odsúhlasil viac ako 740 miliárd dolárov (viac ako 608,252 miliardy eur) na armádne programy a výstavbu, píše AP.

Trump ešte pred hlasovaním Kongresu na Twitteri avizoval, že bude vetovať "veľmi slabý zákon NDAA", pokiaľ kongresmani nezrušia platnosť opatrenia známeho ako paragraf 230 (federálneho zákona o telekomunikáciách), ktoré chráni internetové spoločnosti ako Twitter či Facebook pred zodpovednosťou za obsah zverejnený na ich platforme. O týchto sociálnych sieťach Trump tvrdí, že boli počas prezidentských volieb voči nemu zaujaté, pripomína AP. Trump okrem toho žiada, aby z navrhovanej legislatívy zmizlo ustanovenie, ktoré umožňuje premenovať vojenské základne pomenované po niekdajších konfederačných generáloch.

Viac o téme: NávrhRozpočetObranaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu