Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rakúski experti zistili zlyhanie tajných služieb pred útokom vo Viedni

Teroristický útok vo Viedni
Teroristický útok vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúske spravodajské služby zlyhali, keď vysoké riziko, ktoré predstavoval páchateľ novembrového teroristického útoku vo Viedni Kujtim Fejzulai, nedokázali vyhodnotiť - ani napriek jasným signálom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správu, ktorú v stredu zverejnila vyšetrovacia komisia.

Fejzulaia zabila polícia po tom, ako v rakúskom hlavnom meste 2. novembra zastrelil štyroch ľudí a zranil ďalších 20. Zločin spáchal necelý rok po podmienečnom prepustení z väzenia v decembri 2019. Tam odpykával trest za pokus pripojiť sa k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Viedenská spravodajská služba - Krajinský úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (LVT) - urobila analýzu rizikovosti Fejzulaia až tento rok v septembri a októbri, uviedla odborná komisia zriadená rakúskou vládou.

"Zdá sa neprípustné, aby prvé hodnotenie trvalo takmer desať mesiacov," uviedli v internej správe právni a policajní experti z komisie. Takisto pripomenuli, že národný spravodajský orgán - Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) - zaznamenal stretnutie Fejzulaia s islamistami z Nemecka a Švajčiarska v júli na žiadosť kolegov z nemeckej tajnej služby.

Rakúske spravodajské služby však neupozornili prokuratúru, ktorá mohla podniknúť kroky a poslať Fejzulaia znova za mreže, zdôraznila komisia v správe. Predstavitelia spravodajských služieb zlyhali aj v tom, že neupovedomili rakúsku prokuratúru, keď sa od slovenských kolegov dozvedeli, že Fejzulai sa pokúšal kúpiť v júli strelivo na Slovensku, napísala komisia. Franz Ruf z rakúskej polície zareagoval na správu slovami, že "tieto výsledky sú zásadným prínosom pre reformy prebiehajúce" v rakúskych spravodajských službách.

Viac o téme: Zlyhanieútok ViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu