Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mexický prezident očakáva pomoc od Joea Bidena: Hlavnou témou je pre neho migrácia

Novozvolený americký prezident Joe Biden
Novozvolený americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

MEXIKO - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok uviedol, že od novozvoleného amerického prezidenta Joe Bidena očakáva pomoc v obmedzení migrácie zo Strednej Ameriky prostredníctvom investície, uviedla agentúra AFP.

Odkedy sa v roku 2018 ujal postu mexického prezidenta López Obrador, vyzýval Spojené štáty na investíciu v chudobných mexických a stredoamerických regiónoch a spomalenie narastajúceho počtu migrantov smerujúcich do Spojených štátov. "Je si vedomý toho, že musí podporiť krajiny Strednej Ameriky a Mexiko, najmä na severe a juhovýchode (krajiny)... a prispieť tak k rozvoju (krajiny), bojovať proti migrácii prostredníctvom vytvárania (nových) možností," uviedol mexický prezident na adresu svojho telefonického rozhovoru s Bidenom.

Mexický prezident taktiež zdôraznil, že bude mať s Bidenom dobré vzťahy napriek tomu, že mu k víťazstvu v prezidentských voľbách z 3. novembra pogratuloval len minulý týždeň. "Niet sa čoho obávať," uviedol López Obrador. "Neexistuje žiaden dôkaz o zlých vzťahoch s vládou, na ktorej čele stojí prezident Biden," dodal.

Dosluhujúci prezident Donald Trump presadzoval tvrdšiu politiku uzatvárania južnej hranice. Zastavenie "voľného a nebezpečného" pohybu migrantov vstupujúcich do USA z Mexika a Strednej Ameriky bolo kľúčovým pilierom Trumpovej imigračnej politiky, ktorá zahŕňala aj nezrealizovaný plán stavby múru na hranici s Mexikom. Napriek zjavným ideologickým rozdielom panovali medzi Trumpom a súčasným mexickým prezidentom dobré vzťahy, konštatuje AFP.

Viac o téme: MexikoWashingtonSpojené štátyJoe BidenAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu